Ухапшена четвртина полицајаца ПС Какањ, међу њима и помоћник командира :: Semberija INFO ::

 

Ухапшена четвртина полицајаца ПС Какањ, међу њима и помоћник командира


КАКАЊ - Помоћник командира у Полицијској станици Какањ као и још 15 његових радних колега из станице, те три особе које нису полицијски службеници ухапшени су у акција „Мета 2“ због разних злоупотреба, односно кривичних дјела међу којима је и одавање службених тајни, потврђено је „Гласу Српске“.

Акцију су извели припадници Управе полиције Министарства унутрашњих послова Зеничко-добојског кантона, у склопу акције у борби против организованог криминала.

Портпарол МУП-а ЗДК Елведин Фишек казао је „Гласу Српске“ да ће сви полицијски службеници бити предати надлежном тужилаштву.

- Против њих је већ покренут процес суспензије, одузето им је службено оружје и значке. Међу приведеним полицијским службеницима има особа са високим официрским чином у ПС Какањ. Када су у питању остала три лица након криминалистичке обраде биће одлучено о мјерама које ће бити предузете против њих -  рекао је Фишек.

Појаснио је да је акцијом обухваћено укупно 20 особа, али једна од њих није тренутно доступна органима гоњења па је расписана потрага.

- Преосталих 19 особа, од којих су 16 полицијски службеници, под надзором су наших службеника. Тренутно се врше претреси на двадесет локација, чији је циљ проналазак и одузимање предмета који ће бити кориштени као докази у кривичном поступку против двадесет лица која су мета  акције. Врше се претреси стамбених објеката, аутомобила те простора који су користили у Полицијској станици Какањ - истакао је Фишек.

Појаснио је да се  све особе које су мета ове акције сумњиче  за извршење кривичних дјела удруживање ради чињења кривичних дјела, злоупотреба службеног положаја или овлашћења, те примање дара и других облика користи, одавање службене тајне, неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога и тешка крађа.

Он није могао да открива детаље  овој акцији и да каже за које радње се терете осумњичени јер је истрага још у току.

Према незваничним информацијама сумња се да су поједини полицајци одавали информације из истрага и о раду полиције у Какњу.

Конкретно, сазнаје Кликс, полицајци који су на мети ове акције сумњиче се да су користећи свој положај полицајаца криминогеним особама допуштали да се баве криминалним активностима, те умјесто да их спријече у томе, помагали им, а у замјену за корист коју су од њих добијали. Између осталог, ради се и о нелегалној експлоатацији угља на подручју Какња.

Министар унутрашњих послова ЗДК Бењамин Синановић рекао је да ће, с обзиром на то да је систематизацијом у ПС Какањ било 60-ак полицијских службеника, вршити прерасподјелу из других полицијских станица које су близу Какњу како би грађани били сигурни.

Акција и претреси се изводе према наредбама општинских судова у Зеници и Какњу, а полицијски тимови дјелују у сарадњи и под надзором Кантоналног тужилаштва ЗДК и координацији с полицијским службеницима Агенције за истраге и заштиту (СИПА).


Глас Српске