Протести у Бањалуци: Новинари позвали власт да одустане од криминализације клевете :: Semberija INFO ::

 

Протести у Бањалуци: Новинари позвали власт да одустане од криминализације клевете


Новинари, медијски радници, представници цивилног сектора и грађани, окупили су се јутрос на Тргу Крајине у Бањалуци, одакле су се у знак протеста упутили до Народне скупштине која ће на данашњој сједници расправљати о Приједлогу закона о измјенама и допунама Кривичног законика РС, а којим се као кривично дјело у Српској уводи клевета.

Новинари ће уочи почетка саме сједнице, која би требала почети у 10 часова још једном послати поруку да се хитно одустане од намјере да се криминализује клевета у Српској.

"Драго ми је да видим оволико људи, јер јер радни дан, људи имају обавезе.  Двије деценије је Република Српска била испред региона, чак и испред ФБиХ, јер је декриминализовала клевету и били смо поносни на то. Сада власт жели да то врати. Они су окренули леђа Уједињеним нацијама, ОЕБС- у, удружењима новинара из свијета и поручили да их не интересује шта ми мислимо. Они желе да заштите себе и своје интересе", изјавио је на Тргу Крајине Синиша Вукелић, предсједник Клуба новинара Бањалука

Протестима присуствују и посланици опозиције из СДС, ПДП и Листе за правду и ред.

Међу окупљеним су и лидери тих странака Милан Миличевић, Бранислав Бореновић и Небојша Вукановић.
Ивана Корајлић, извршна директорица Транспаренси интернешенала у БиХ казала је да је ово посљедњи покушај да се утиче на народне посланике у парламенту Српске.

"Да одустану и повуку измјене Кривичног законика РС који је директно усмјерен на гушење слободе говора. Не причамо ми овдје о кримилизацији клевете која ће утицати на новинаре, медије, цивилно друштво, већ на одредбе које ће потпуно угушити слободу говора свакога грађанима Републике Српске а и шире, јер ће онемогућити свакога да изнесе своје мишљење, да изнесе неке информације које могу на некога утицати, а да при томе буду предмет кривичног прогона", нагласила је она.

(Независне)