Дјелимично обновљено кретање возила на Кримском мосту :: Semberija INFO ::

 

Дјелимично обновљено кретање возила на Кримском мосту


МОСКВА; КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 510 дана. Руске снаге напале су нооћас Украјину беспилотним летјелицама „Шахед“, а експлозије су чуле у Николајеву и Одеси, преносе украјински медији. Кретање возила на Кримском мосту у правцу Таман-Керч је поново успостављено, саопштио је потпредседник руске Владе Марат Хуснулин.

Блинкен: Одлука Русије о црноморском житном договору несавјесна

Државни секретар САД Ентони Блинкен оцијенио је да је одлука Русије да суспендује учешће у споразуму старом годину дана који Украјини омогућава извоз жита кроз Црно море, “несавјесна”.

Он је јуче позвао на обнову договора што је прије могуће, преноси Ројтерс.

Блинкен је, на конференцији за новинаре такође рекао да Вашингтон прати ситуацију након ноћашњег напада на друмски мост који повезује Крим са јужном Русијом.

-Што се тиче моста, ово је ситуација коју пратимо...наравно, на Украјини је да одлучи како да води овај рат -  рекао је он.

Гутереш разговарао са турским шефом дипломатије о споразуму о житу

Министар спољних послова Турске Хакан Фидан и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш разговарали су телефоном о ситуацији у вези са црноморским споразумом о житу, рекао је за ТАСС извор у турском Министарству спољних послова.

-Стране су размiијениле мишљења о недавним дешавањима у вези са договором о житу - рекао је извор.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је раније да ће Фидан у понедјељак разговарати о договору о житу са својим руским колегом Сергејем Лавровом.

 Пакет докумената намијењен решавању проблема снабдијевања храном и ђубривом на свјетским тржиштима потписан је 22. јула 2022. у Истанбулу и од тада је неколико пута продужен прије него што је коначно истекао 17. јула.

Захарова критиковала УН због неуспјеха у постизању договора о житу

Руководство Уједињених нација није успјело да гарантује спровођење дијела житног договора који се односи на извоз руских пољопривредних производа, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

-Нажалост, мислим да би било исправно рећи да су Уједињене нације, њихов генерални секретар и секретаријат пропустили своју посредничку мисију или мисију да гарантују спровођење овог пакетског споразума - рекла је она у интервјуу за ТВ канал Соловјов уживо.

Према ријечима Захарове, Уједињене нације нису испуниле ниједно од обећања датих руској страни, јер су „лијепа и исправна” реторика коју су користиле биле само празне ријечи.

Кулеба поручио Русији: Престаните да играте “игре глади”

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба изјавио је да ће прва посљедица руског непродужења уговора о житу бити раст цијена житарица широм свијета.

-Морате да знате једну цифру. Прошле године, када је уведена Црноморска иницијатива за жито, цијене житарица у свијету су пале за 20 одсто. Тако да ће тренутни исход непродужења споразума значити да ће цијене жита на цијелој земаљској кугли ићи горе - рекао је Кулеба за CBS.

Он је додао да ће и људи у најугроженијим регионима Азије и Африке то осјетити и да “ће то бити резултат дјеловања Русије”.

Кулеба је позвао Русију да престане да игра “игре глађу” са људима широм свијета.

МО Русије: Одбијен напад 28 украјинских дронова на Крим


Руска војска спријечила је покушај Кијева да изведе терористички напад уз помоћ 28 дронова на територију Крима, саопштило је данас Министарство одбране Русије.

-Ноћас је осујећен покушај кијевског режима да изврши терористички напад са 28 беспилотних летјелица на објекте на територији полуострва Крим - наведено је у саопштењу, преносе РИА Новости.

Прецизира се да је 17 дронова уништила руска ПВО, а да је преосталих 11 елиминисано средствима електронске борбе.

Истиче се да у нападу није било жртава и материјалне штете. Русија је припојила Крим 2014. године, а Украјина га сматра својом територијом.

Британија одбацује оптужбе Русије о умијешаности у напад на Кримски мост

Велика Британија је одбацила оптужбе Русије да би британске обавјештајне службе могле бити умијешане у напад на мост на Криму.

-Ово су неосноване спекулације из Русије и нећемо их даље коментарисати - навео је портпарол Министарства спољних послова Велике Британије у саопштењу, преноси Ројтерс.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је претходно да су одлуку о јучерашњем нападу на Кримски мост донијели украјински званичници и војска, уз, како је навела, учешће америчких и британских обавјештајних служби.

И замјеник руског представника у УН Дмитриј Пољански рекао је да су британске обавјештајне службе могле бити укључене у напад на Кримски мост у којем је у понедјељак ујутро погинуо брачни пар, а њихова ћерка повријеђена.

-Нисам чуо никакву осуду овог терористичког чина од било ког од западних спонзора кијевског режима - рекао је Пољански на сједници Савјета безбједности Уједињених нација, наводи Ројтерс.

Украјина: Русија напала дроновима, експлозије у Одеси и Николајеву

Руске снаге напале су нооћас Украјину беспилотним летјелицама „Шахед“, а експлозије су чуле у Николајеву и Одеси, преносе украјински медији.

Начелник Николајевске области Виталиј Ким изјавио је да је након напада избио пожар у граду, али да, према првим информацијама, нема жртава, наводи Униан.

Ваздухопловне снаге Украјине упозориле су да у Одеској, Николајевској, Херсонској, Запорошкој, Доњецкој и Дњепропетровској области постоји опасност од напада дроновима, док је Полтавској, Черкашкој, Дњепропетровској, Харковској и Кировоградској области постоји опасност од напада балистичким ракетама.

Оперативна команда „Југ“ украјинске војске саопштила је да је ниво пријетње од ракетних напада изузетно висок.

Дјелимично обновљено кретање возила на Кримском мосту

Кретање возила на Кримском мосту у правцу Таман-Керч је поново успостављено, саопштио је потпредседник руске Владе Марат Хуснулин.

-Моторни саобраћај на Кримском мосту је обновљен у крајњој десној траци у правцу Таман-Керч - навео је Хуснулин на Телеграму, преноси РИА.

Он је додао да је било могуће да мост у "најкраћем могућем року" поново профункционише за возила јер је анализа конструкције потврдила да је поновно кретање возила могуће.

-Разрађена је привремена шема за организовање саобраћаја на мосту. Прије доношења одлуке о могућности отварања саобраћаја, распон је додатно испитан - додао је Хуснулин.

Украјинске снаге су у понедјељак ујутру гранатирале Кримски мост, а у нападу су страдале двије особе, док је једна дјевојчица рањена.

Руски предсједник је поручио да ће Москва одговорити на "терористички напад, који је био окрутан и бесмислен“, додајући да Министарство одбране већ припрема одговор.

Пољански: Истражујемо умијешаност Лондона у терористички напад на Кримски мост

Први замјеник представника Руске Федерације при УН Дмитриј Пољански, изјавио је  на сједници Савјета безбједности УН да је „потребно разјаснити како су западне, а посебно британске обавјештајне службе биле укључене у припрему удара на Кримски мост“.

-Још треба да утврдимо у којој мери су западне, а посебно британске обавјештајне службе биле ангажоване у припреми и спровођењу овог терористичког напада. Превише тога указује на то - рекао је Пољански, преносе Риа новости.

Национални антитерористички комитет је раније саопштио да је Кијев у понедјељак током ноћи 16. на 17. јул извео терористички напад на Кримски мост уз помоћ двија површинска беспилотна пловила.  

Оштећена је коловозна компонента моста, двије одрасле особе су погинуле, а једно дијете је повријеђено.

Власти Крима и Кубана моле становнике и туристе да се уздрже од путовања преко моста.

Истражни комитет Руске Федерације, у оквиру кривичног поступка, утврђује одговорност за терористички напад на Кримски мост у Украјини.

Зеленски разговарао са Гутерешом о испоруци житарица преко Црног мора

Украјински предсједник Володимир Зеленски разговарао је телефоном са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом о обнављању снабдијевања храном преко Црног мора.

-Разговарао сам са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом... Црноморска иницијатива за жито мора да се одржи. Договорио сам се са Гутерешом да радимо заједно са одговорним државама на обнављању безбједности и снабдијевања храном преко Црног мора - објавио је Зеленски на свом Телеграм каналу, преноси Ројтерс.

Раније је Зеленски рекао да се Кијев нада да ће наставити испоруке житарица преко Црног мора без учешћа Русије, као и да чека званичну потврду спремности УН и Турске.

Русија је у понедјељак обавијестила Турску, Украјину и УН да се противи продужењу споразума о житу.

То значи повлачење руских гаранција за безбједност пловидбе и сужавање поморског хуманитарног коридора у сјеверозападном Црном мору.

За ово подручје се враћа режим привремено опасан за пловидбу.

Без учешћа Русије, од данас престаје да функционише Црноморска иницијатива за жито.


Глас Српске / Агенције