Максимална пензија коју можете добити у Њемачкој :: Semberija INFO ::

 

Максимална пензија коју можете добити у Њемачкој


Многи у Њемачкој једва чекају отићи у пензију, нарочито ако сматрају како ће остварити изнадпросјечну пензију. Ево колико новца износи максимална пензија у Њемачкој и зашто се они који је примају не сматрају богатима.

На крају дугог професионалног живота често долази разочарање. За 2021. годину просјечна пензија након 40 година рада у Њемачкој износила је 1.370 евра. Они који имају тај приход сигурно не сматрају како примају богатство.
 
Повећање пензија у јулу 2023. није то много промијенило. Пензионери на западу се могу веселити 4.39 одсто више новца - у новим савезним државама пензије су порасле за 5.86 одсто. У већини случајева, међутим, већи финансијски скокови нису могући.
 
Уосталом, према подацима Њемачког завода за статистику, стопа инфлације само у мају 2023. износила је 6.1 одсто. Али с којим се примањима неко у Њемачкој сматра богатим?
 
Средњи приход одређује богатство

Постоји мјерило за доходак према којем се у Њемачкој неко може сматрати богатим. Да бисте то постигли, морате достигнути праг од преко 200 одсто средњег дохотка.
 
Према шестом извјештају о сиромаштву и богатству из 2021., то износи "зависно о извору података - од нешто мање од 3.600 евра до нешто мање од 3.900 евра".
 
Граница процјене доприноса - 7.300 евра за максималну заштиту

Остварити такву вриједност уз законску пензију не само да је потпуно илузорно, већ једноставно није могуће. Висина пензије израчунава се према томе колико је запослени прикупио пензионих бодова током радног вијека.
 
Тачно једном боду може се веселити онај ко тренутно зарађује 43.142 евра бруто годишње.
 
Ако зарадите више, добићете више - а ако зарадите мање, добијате мање бодова. Осим тога, постоји максимални износ који можете уплатити у законско пензионо осигурање - тзв. лимит за утврђивање доприноса.
 
За старе савезне земље то одговара годишњем бруто приходу од 87.600 евра. У новим савезним земљама то може бити највише 85.200 евра. "За доходак изнад тога не морају се плаћати никакви доприноси", обавјештава Њемачко пензионо осигурање.
 
Највећа пензија у Њемачкој након 45 година уплаћивања доприноса

Шта то конкретно значи за висину пензије? С годишњим бруто дохотком који је једнак горњој граници доприноса, можете остварити око 2.03 бода зараде годишње. Након 45 година доприноса, то би резултирало с око 91 бодом зараде.
 
За један бод тренутно добијате еквивалент од 36.02 евра за западну Њемачку и 35.52 евра за источну Њемачку.
 
Након повећања, вриједност пензије износи јединствених 37.60 евра, наводе њемачки медији. Ако сада садашњу вриједност пензије за Западну Њемачку помножите с 90 зарађених бодова, добићете максималну бруто пензију од 3.240 евра.
 
Максимална пензија у Њемачкој

Међутим, према прорачуну Њемачког пензионог осигурања ни та се вриједност не може постићи. Складно томе, запослени који је 45 година уплаћивао максималне доприносе у пензиони фонд у западној Њемачкој између 1977. и 2021. примиће максималну пензију од 3141,82 евра.
 
У поређењу с дијелом становништва које још увијек ради, ни максимална пензија у Њемачкој није довољна да би се неко сматрао богатим.
 
Наравно, ствари изгледају другачије ако се законски прописана максимална пензија упореди с просјечним приходима, преноси "Фениx".
 
Према Институту њемачке привреде (ИW) Келн, ту се ради о граници од 1.945 евра.
 
Ако сте пензионер који живи сам и имате мјесечни приход већи од 1.945 евра, већ спадате у богатију половину ове групе становништва, пишу њемачки медији.

(Независне)