Букејловић: Циљ - уредити јавни простор; Опозиција: Напустићемо сједницу :: Semberija INFO ::

 

Букејловић: Циљ - уредити јавни простор; Опозиција: Напустићемо сједницу


Фото - РТРС
О измјени Кривичног законика Републике Српске, којим је предвиђена криминализација клевете, народни посланици ће расправљати на сутрашњој сједници Народне скупштине. Иако су уважене одређене примједбе на нацрт Закона, опозиција тражи да се повуче са дневног реда. Најављују протесте и напуштање сједнице. Циљ закона није ограничење рада медија и забрана слободе говора, већ да се уреди јавни простор, каже министар правде Републике Српске.

Измијењен у односу на нацрт, без увреде као кривичног дјела и са знатно мањим казнама за клевету, приједлог измјене Кривичног законика наћи ће се пред народним посланицима. Оптужбе да се измјенама законика удара на слободу грађана и новинара, министар правде још једном одбацује. Циљ криминализације клевете није забрана слободе говора, изражавања или мишљења, јасан је Букејловић. Међутим, појединци ће два пута размислити прије него у јавност пусте нетачну или на фактима неутемељену информацију.

- Неће постојати инкриминација ако ви износите, односно укажете да је неко учинио кривично дјело. И ми већ и у актуелном кривичном законодавству имамо кривична дјела која се односе на неовлаштено фотографисање, неовлаштено прислушкивање и за ова кривична дјела су предвиђене казне затвора. Тако да мора постојати врло јасна разлика између ових кривичних дјела и кривичних дјела против части и угледа - нагласио је Милош Букејловић, министар правде Републике Српске.

Опозиција не одустаје од захтјева за повлачењем Приједлога измјена Кривичног законика са дневног реда. Позвали су на протестну шетњу коју подржава један број медијских радника, углавном окупљених око Удружења БХ новинара. За ПДП-овог Игора Црнатка, усвајањем измјене кривичног законика, у Републици Српској би завладала диктатура. Иде толико далеко да ситуацију пореди с оном у Сјеверној Кореји, занемарујући чињеницу да Европска унија има много ригорознији закон.

- Да заједно том једном шетњом за слободу говора од Трга Крајине овдје до Народне скупштине покажемо овом режиму да нећемо да будемо њихови робови. Да нећемо да живимо оковани, везани у ланце - нагласио је Игор Црнадак, посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске.

Из Удружења новинара Републике Српске поздрављају одлуку да се одустане од третирања увреде као кривичног дјела, али не прихватају измјене кривичног законика. Сматрају да се тиме неће допринијети уређењу медијске области у Републици Српској.

- Они новинари који су финансирани из иностранства на тај начин ће само добити веће буџете да се бране од клевете, јер се и сад то плаћа из буџета страних влада, уколико су то новинари који одговарају страним владама које их финансирају, док ће независни новинари у Републици Српској, а да кажем и патриотско крило новинара, заправо остати незаштићено - поручио је Данијел Симић, предсједник Удружења новинара Републике Српске.

А да је потребно боље законско урeђење медија, сматра и министар Букејловић. Посебно се то односи на дигиталне медије, које је најлакше злоупотријебити.

- Оно што стоји јесте чињеница да је потребно регулисати и медијски простор доношењем новог закона о медијима и информисању, промијениле су се околности. Дошли смо у једну дигиталну и технолошки напредну еру којој се треба посветити на начин да се и то ријеши легислативно - додао је Букејловић.

Криминализација клевете укинута је у Републици Срспкој прије двадесет година и од тада се третира само у грађанској парници. Хоће ли се поново увести у кривични законик, чиме би се Српска придружила многим европским и демократским земљама у којима се клевета третира као кривично дјело, одлучиће народни посланици.


РТРС