Прва недеља јула била је најтоплија у историји :: Semberija INFO ::

 

Прва недеља јула била је најтоплија у историји


Према прелиминарним подацима које је саопштила Свјетска метеоролошка организација (СМО), прва недеља јула била је најтоплија у историји планете, од када се мери температура.Забиљележене су и високе температуре морске воде, као и изузетно мала количина леда на Антарктику.

Посљедица високих температура током јуна и у првој половини јула месеца настале су због развоја Ел Ниња, који ће, према процјенама, још подићи температуре  мора, океана и копна.  Очекују се екстремни топлотни таласи“, истакао је Кристофер Хеви, директор климатског сервиса (СМО).

Додао је да је ово забрињавајућа вијест за планету.

„Није само температура површине воде топла и загријјана, већ и цијели океан постаје топлији и упија енергију која ће тамо остати стотинама година.Ако се океани значајно загревају, то има негативан утицај на атмосферу, на морски лед и лед широм света“, рекао је Мајкл Спероу, шеф светског програма за истраживање климе, СМО.

Додаје да Ел Нињо још увек није кренуо. Европска служба за праћење климе Коперникус навела је да њени подаци такође показују да је прошла недеља вероватно била најтоплија од почетка евиденције 1940. године.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш рекао је да је „ситуацијау којој смо сведоци, демонстрација да су климатске промене измакле контроли“. Смртни случајеви узроковани топлотом,температуре веће од нормалних такође изазивају здравствене проблеме у распону од топлотног удара и дехидрације до кардиоваскуларног стреса.

Истраживање објављено  пре неколико дана указало је  на чињеницу да је више од 61.000 људи умрло због врућине током европског рекордног лета 2022.

Већина смртних случајева била је код особа старијих од 80 година, а око 63 одсто оних који су умрли због врућине биле су жене, према истраживању објављеном у часопису Натуре Медицине.

Стручњаци кажу да ће топлотна исцрпљеност и топлотни удар вероватно постати чешћи како утицаји климатских промена буду све екстремнији.

Топлотни удар је најтежа болест повезана са топлотом и дешава се када тело изгуби способност да се зноји.

Џон Фемлинг, лекар хитне медицинске помоћи и научник са Универзитета у Новом Мексику, рекао је да је тело покушало да то надокнади пумпањем крви у кожу као начин да се охлади. Што је особа више дисала, то је више губила течност, постајући све више дехидрирана.

 "Дакле, једна од првих ствари које се дешавају је да ваши мишићи почну да се осећају уморно док ваше тело почиње да слаби. Тада органи почињу да заказују, а стрес у тијелу може мозак да остави без довољне количине кисеоника“, рекао је Џон Фемлинг, лекар хитне медицинске помоћи и научник са Универзитета у Новом Мексику. 


Глас Српске