СРПСКА ТРЕБА ДА БУДЕ ЗА СТОЛОМ, А НЕ НА СТОЛУ ОВО ЈЕ ДЕКЛАРАЦИЈА КОЈУ ЋЕ СУТРА УСВОЈИТИ ПДП :: Semberija INFO ::

 

СРПСКА ТРЕБА ДА БУДЕ ЗА СТОЛОМ, А НЕ НА СТОЛУ ОВО ЈЕ ДЕКЛАРАЦИЈА КОЈУ ЋЕ СУТРА УСВОЈИТИ ПДП


Foto: PDP/RAS Srbija
Република Српска и Федерација БиХ граде БиХ као заједницу која својим Уставом има ограничене надлежности и која нема могућност било каквог уставноправног нити политичког диктата према ентитетима, који имају Уставом јасно одређене надлежности.

То је наведено у Декларацији ПДП за период 2019-2039, која ће бити усвојена на сутрашњем Сабору странке у Бањалуци. ПДП наглашава да остаје трајно опредијељена за мир, дијалог и толеранцију на простору Српске, БиХ и цијелог Балкана, да је „човјек је мјера свих ствари, од слободног човјека све полази и ка њему све треба да тежи“.
Имајући у виду државотворни уставни капацитет РС, у ПДП сматрају да основни задатак политичке елите и институција Републике Српске у наредних 20 година мора бити што потпунија национална, институционална и економска еманципација РС, у складу са уставима Републике Српске и БиХ. То, практично, значи да Српска мора у највећој могућој мјери да афирмише све своје државне капацитете на начин како је предвиђено уставима.

Против уништења БиХ
– Не сматрамо да Босну и Херцеговину треба уништити и обесмислити. Но, истовремено, сматрамо да БиХ не треба градити као државу са снажним централним надлежностима. Наша политика јесте да БиХ има смисао искључиво ако представља оквирну интеграциону заједницу, и то ону која служи интересима РС и ФБиХ, односно њихових грађана. Додатно, таква БиХ једино има смисла ако се и сама интегрише у шире регионалне и европске структуре. Дакле, она мора даље наставити да се интегрише за осталим земљама регије, а за нас је примарна политичка и економска интеграција са Србијом – наводи се у декларацији ПДП, која је у посједу Српскаинфо.

Балканска унија
ПДП наставља да инсистира на идеји стварања политичке, економске, царинске и технолошке уније међу земљама регије Западног Балкана, на исти начин на који је конципирана и сама Европска унија.

– Република Српска, дакле, треба да има активну политику према БиХ. Ако се Република Српска и српски политички фактор добровољно, а притом сасвим непотребно, сам склони од БиХ, онда ће други фактори да је моделирају према својим националним и државним политикама, а што може имати изузетно негативне посљедице по наше стратешке интересе. Српска треба да инсистира на БиХ која има лимитиране надлежности, и то у области спољне политике, економских односа и одбране. У таквој политичкој заједници представници РС треба да учине све што је у њиховој моћи да Република Српска политички, економски и технолошки води Босну и Херцеговину, а БиХ под лидерством Републике Српске је секуларна заједница у којој се политичке одлуке не могу донијети без потврде РС, у којој постоји пуна слобода протока људи, робе, услуга, капитала и технологија и у којој њене различите народе и људе повезују интерес, уређен систем, материјални просперитет и извјесна и солидна будућност – пише у документу партије за чијег је предсједника опет јеини кандидат Бранислав Бореновић.

Фундаментална разлика
Ријечју, ПДП инсистира на високодецентрализованој, али стабилној БиХ, чији је лидер снажна и просперитетна Република Српска.

– Насупрот томе је ривалски политички концепт који, инсистирајући на уништењу БиХ, практично демографски, економски и политички уништава и Републику Српску. Ово је фундаментална политичка разлика између ПДП-а и наших политичких конкурената у Републици Српској – наводи се у декларацији.

У наредних 20 година, поред политичког и економског лидерства које Република Српска треба да оствари у Босни и Херцеговини, Српска и Бањалука као њен политички, административни, научно-образовни, културни и привредни центар, морају постати интегративно срце регије Западног Балкана. ПДП пројектује Бањалуку као стратешку повезницу Београда, Сарајева, Загреба и Подгорице.
Русија и САД

– Желимо да емотивне везе с Русијом оснажимо и економском сарадњом имајући у виду и чињеницу да је Русија гарант Дејтонског споразума. Поред тога, чврсто смо опредијељени за окретање новог листа са САД са којим желимо реафирмацију добрих односа, јер је то у најбољем интересу нашег народа данас и у будућности – ставови су ПДП.

Имајући у виду трагичну прошлост ових простора и свих народа који овдје живе, ПДП сматра да су мир и стабилност најважније опредјељење одговорних политичких фактора.

-У том смислу, цијенимо да су безбједносне интеграције могући начин да се обезбиједи трајан мир на овим просторима, Паx Балцаница, што је основни предуслов економског просперитета и бољег живота људи. Да би те интеграције биле оствариве, неопходно је да у њима учествују све земље регије, и то је основна претпоставка сарадње и толеранције на овом простору – пише у тексту декларације.

Када је ријеч о ЕУ, опредјељење ка Европи и за Европу је плод чврстог става и увјерења да Република Српска мора бити за столом на којем се доносе одлуке, а не на столу.

– Српска мора престати с понашањем по којем њена политичка елита стави руке на очи и претвара се као да реалност не постоји. Реалност јесте да од самог њеног настанка, преко Дејтонског споразума па до данашњег дана, на Републику Српску, БиХ, али и Србију и регију у цјелини, доминантно политички, економски и технолошки утичу најважније земље Запада. Ако се понашамо као да то није тако, ако то не желимо да видимо, ако то потцјењујемо и омаловажавамо, онда ми нисмо никакве патриоте, него највећи национални непријатељи и издајници који ће због свога страха и политичке инсуфицијенције жртвовати виталне националне интересе – пише у декларацији.

Цијена интеграција
Како наводе, однос Републике Српске према свим интеграцијама зависиће искључиво од тога шта Република Српска добија од њих.

– Ако се у било којем интегративном процесу учвршћује политичка и економска позиција Републике Српске, ако тај процес доприноси националној и државној еманципацији Републике Српске, ако коинцидира са нашим стратешким политикама и интересима и доприноси стабилности и безбједности, онда ће Република Српска учествовати у том процесу. Ако то није случај, онда ми у томе нећемо учествовати. Ово је основни политички став ПДП, који сматрамо да треба да буде елементарна политичка позиција Републике Српске у будућности. Тај свој став треба и морамо веома јасно да саопштимо свима – наводи партија.

Свјесни чињенице да највећи број грађана Републике Српске припада српском народу, ПДП ће посебну пажњу посветити заштити српског идентитета и традиције.

​(српскаинфо.цом)