Србија и Ербас улазе у производњу хеликоптера и нове борбене беспосадне летјелице :: Semberija INFO ::

 

Србија и Ербас улазе у производњу хеликоптера и нове борбене беспосадне летјелице


Како је синоћ, гостујући на телевизији Пинк, потврдио помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, Ербас и Србија активно разматрају заједничку производњу милитаризоване (наоружане) верзије хеликоптера Х125 али и производњу нове борбене беспосадне летјелице СиРТАП, наводи Танго Сиx.

Овај портал је прије три недјеље на ваздухопловном сајму Бурже, објавио следећи корак индустријске сарадње између Србије и Ербаса, када је Милорадовић потврдио оба плана али без помињања типова летјелица.
Синоћња потврда да се ради о хеликоптеру Х125М логичан је наставак индустријске сарадње са европским ваздухопловним конзорцијумом. Како је Танго Сиx већ извјештавао, први корак индустријске сарадње Ербаса и Србије био је фокусиран на додатно оспособљавање и сертификацију ремонтног завода Мома Станојловић.

Убрзо након тога услиједила је друга фаза индустријске сарадње у форми интеграције српског невођеног наоружања на хеликоптер Х145М који је инжењерима Војнотехничког института Министарства одбране омогућио до тада незабиљежен приступ рада на тренутно једном од најмодернијих европских ваздухоплова.

Логично је претпоставити, иако то још није потврђено, да ће ВТИ добити приступ интеграцији вођеног наоружања на Ербасов ХФорце 3 систем који ће, у српском РВ и ПВО, испоруком додатних 10 петокраких Х145М, бити доминантан стандард.

Како је, ексклузивно за Танго Сиx портал, још 2019. године потврдио директор компаније Ербас Хеликоптери Бруно Евен, Ербас би био спреман да Србији понуди и додатне видове сарадње.

Ербас већ више година не крије да циља на замјену Газела РВ и ПВО Војске Србије са хеликоптером Х125, чије смо детаљно представљање емитовали на трећем по реду Ваздухопловном самиту југоисточне Европе СЕАС, наводи Танго Сиx.

Ербас очигледно рачуна да ће лакши хеликоптери, модификовани у борбене, као алтернатива наменски произведеним, у већим бројевима, бити рјешење за конфликте будућности. Колика је перспектива модела Х125 у тој стратегији доказује и отварање нове линије за нову верзију милитаризованог хеликоптера Х125 у Сједињеним Америчким Државама.

Шпански програм летелице СиРТАП тек је на почетку дефиниције пројекта а Шпанија и Ербас, како су инострани медији већ извјештавали, траже индустријске партнере. Србији би то био озбиљнији залогај од кооперације са Кином која је резултирала набавком прве беспосадне борбене платформе у МАЛЕ категорији за РВ и ПВО.

Уколико Србија не буде само производила (или наоружавала) летјелицу већ је и наручи за своје РВ и ПВО, она би могла да има незнатно боље перформансе од кинеске ЦХ-95. Планирано је да јој користни терет износи 150 килограма, крстарећа висина до 7 километара уз интересантну способност – планирано је да један транспортни авион Ц-295 буде у стању да превози два СиРТАП-а са расклопљеним крилима.

(Танјуг)