Плате порасле за 50 одсто, али радника нема :: Semberija INFO ::

 

Плате порасле за 50 одсто, али радника нема


БАЊАЛУКА - Чак 30.000 упражњених радних мјеста могло би бити за деценију на домаћем тржишту због чега би Влада требало да преузме хитне кораке у рјешавању овог горућег проблема, јер је отварање границе за увоз страних радника само привремена мјера у превазилажењу тренутне кризе.

Поручено је то јуче из Бањалуке гдје је одржан округли сто “Демографски трендови и социоекономски изазови - шта и како даље?” на којем је било ријечи о негативном утицају демографских трендова на економски раст и одрживост система социјалне заштите, а у организацији Уније удружења послодаваца РС.

Предсједник Уније Саша Тривић истакао је да висина плате није више главни проблем због којег људи одлазе са ових простора те указао да на то утичу и други фактори као што су социјална сигурност и однос према раднику.

- Надлежне институције се овом проблематиком генерално не баве довољно озбиљно. Нисмо спремни за све што нам се дешава од промјена у образовном систему до одласка становништва - казао је Тривић.

Плате у Српској су за пет година скочиле за 50 одсто, чиме је смањена разлика у односу на примања у Европи, што је донекле, истакао је он, довело до смањења одласка људи.

- Те плате су омогућиле да постанемо и конкурентнији за запошљавање стране радне снаге, како би се спасио социјални и здравствени систем у Српској, јер ће њихови порези и доприноси и даље долазити у буџет. Тражићемо од Владе РС да се приступи изради једне врсте акционог плана који треба да дефинише шта и како даље радити, јер је много неопходних мјера које треба предузимати, а пословна заједница не може сама - истакао је Тривић.

Професор бањалучког Економског факултета Стево Пуцар казао је да ће, уколико економија Српске настави да расте као до сада, у наредних десет година бити створено 30.000 упражњених радних мјеста која неко мора да попуни.

- Краткорочно је то могуће ријешити са страним радницима. Дугорочно је кључно да ми своју економију помјерамо са ниске додатне вриједности и нискоквалификоване радне снаге, ка високододатној вриједности и напреднијим технологијама - рекао је Пуцар.

Фарук Хаџић са Универзитета СССТ из Сарајева истакао је да се морају отворити границе за увоз радника у БиХ, гдје би ентитетска удружења послодаваца дала оквирни број тих радника.

- У БиХ постоји парадоксална ситуација гдје су на евиденцијама стотине хиљада незапослених који нису на овим подручјима, док са друге стране нема довољно радне снаге - рекао је Хаџић.

Када је ријеч о ФБиХ, Хаџић је нагласио да пројекције показују да ће у наредних десетак година доћи до значајнијег пораста издатака за пензије и социјално осигурање, чиме ће се озбиљно морати позабавити и политика и економски систем.

ПДВ

Саша Тривић је истакао да је иницијатива за подизање прага ПДВ-а добродошла, имајући у виду инфлацију.

- Та иницијатива постоји већ дуго и мислим да је треба усвојити у што краћем могућем року - рекао је Тривић.


Глас Српске