Песков: Пригожин одлази у Бјелорусију, борци Вагнера неће бити кривично гоњени :: Semberija INFO ::

 

Песков: Пригожин одлази у Бјелорусију, борци Вагнера неће бити кривично гоњени


МОКСВА - Кривични поступак против лидера руске приватне војне формације ''Вагнер'' Јевгенија Пригожина биће повучен и он ће отићи у Бјелорусију, саопштио је портпарол Кремља Дмиртиј Песков.

Песков је у суботу нагласио да припадници ''Вагнера'', који су учествовали у оружаној побуни, неће бити кривично гоњени имајући у виду њихова достигнућа на фронту у Украјини.

Песков је додао да ће сви борци ''Вагнера'', који нису учествовали у суботњим дешавањима, потписати уговоре са руским Министарством одбране.

Он није прецизирао шта ће Пригожин радити у Бјелорусији, преносе РИА Новости.

Песков је рекао да ће Пригожин отићи у Белорусију у складу са договором који је постигнут уз посредовање бјелоруског предсједника Александра Лукашенка, како би се окончала војна побуна коју је Пригожин предводио против руског војног врха, наводи Ројтерс.

Песков је нагласио да је Лукашенко, уз сагласност руског предсједника Владимира Путина, понудио да буде посредник у разговорима са Пригожином, јер га познаје лично око 20 година.

Он је нагласио да је постигнут виши циљ - да се избјегну сукоб и крвопролиће.

Песков је суботње догађаје описао као "трагичне".

Он је нагласио да Москва јако цијени посредовање бјелоруског предсједника Александра Лукашенка како би се ријешила ситуација у вези са данашњом "оружаном побуном".

Песков је рекао да кадровска питања у вези са Министарством одбране Русије нису била предмет преговора Лукашенка и Пригожина, будући да о томе може да одлучује искључиво предсједник Русије.

Он је најавио и да ће режим контратерористичке операције, који је претходно уведен у Москви, бити ускоро укинут, додаје Спутњик.

Како је објаснио, будући да је дошло до деескалације тензија, услови за то су се створили.

Песков је рекао да ситуација са Вагнером неће ни на који начин утицати на ток специјалне војне операције у Украјини и да ће се она наставити.

Пригожин је раније, након разговора са Лукашенком, објавио да ће његове трупе зауставити кретање ка Москви, гдје су се упутиле након што су ставиле под контролу војне објекте у градовима Ростов на Дону и Вороњежу.

Он је претходно оптужио руску војску за уништење његових бораца и обећао да ће се осветити руском војном врху, након чега је руска обавјештајна служба ФСБ започела кривични поступак против њега због позива на оружану побуну.


Танјуг / Глас Српске