Конвертибилна марка слави 25. рођендан :: Semberija INFO ::

 

Конвертибилна марка слави 25. рођендан


Прије 25 година, односно 22. јуна 1998. године, у оптицај су пуштене прве новчанице конвертибилне марке у апоенима 50 фенинга, једне, пет и 10 КМ, чиме је почела историја домаће валуте, КМ, као законског средства плаћања у БиХ.

Недуго након тога, новчаницама мањих, придружују се и новчанице већих апоена, и то 27. јула 1998. године, када су у оптицај пуштене новчанице у апоенима 20 КМ, 50 КМ и 100 КМ, док је новчаница апоена 200 КМ издата 15. маја 2002. године, која је употпунила тадашњу апоенску структуру новчаница конвертибилне марке.

Како наводе из Централне банке БиХ, прве кованице конвертибилне марке издате су такође 1998. године,  9. децембра у апоенима 10 пфенинга, 20 пфенинга и 50 пфенинга, затим у већим апоенима једна КМ и двије КМ 31. јула 2000. године, и на крају, 5. јануара 2006. године, у најмањем и највећем апоену од пет пфенинга и пет КМ.

Од новчаница КМ издатих у апоенима 50 пфенинга, једне КМ, пет КМ су накнадно повучене из оптицаја и престале бити законско средство плаћања, те су њихово мјесто у употреби заузеле кованице КМ.

"Током 1998. године проведена је обимна промотивна кампања о увођењу домаће валуте КМ, а новчанице које су тада издате произведене су у штампарији Францоис-Цхарлес Обертхур у Француској, а трошкови производње првог издања новчаница КМ су финансирани донацијом Владе Француске, док су кованице произведене у ковници Роyал Минт из Велике Британије", наводе из Централне банке.

Додају да су новчанице КМ издате у двије верзије дизајна, дизајну Федерације БиХ те Реублике Српске, и разликују се по мотивима особе на предњој страни новчанице, мотивима на полеђини новчаница, као и редослиједу латиничног и ћириличног писма.

Истичу да је данас изван монетарних власти у оптицају више од 106 милиона комада новчаница и 490 милиона комада кованица КМ са укупном вриједности од 7,5 милијарди КМ, те да је ова вриједност неупоредиво већа у односу на вриједност готовог новца КМ на крају 1998. године, када је износила 162 милиона КМ.

(Независне)