НАТО веома озбиљно схвата догађаје на сјеверу Косова :: Semberija INFO ::

 

НАТО веома озбиљно схвата догађаје на сјеверу Косова


Фото - АА

НАТО веома озбиљно схвата догађаје на сјеверу Косова и КФОР, предвођен НАТО-ом, предузима све неопходне мјере да обезбједи сигурно и мирно окружење и слободу кретања за све заједнице на Косову.

Посвећеност КФОР-а, НАТО, спровођену свог мандата према Резолуцији 1244 Савета безбједности УН-а, непоколебљива је, као што је показано недавним додатним распоређивањем 500 војника, саопштио је Оана Лунгесцу, портпарол НАТО-а.

“Још једном подсећамо све стране на њихове обавезе према КФОР-у према Војно-техничком споразуму, укључујући поштовање административне граничне линије, процедуре за Косовску полицију и Споразум из 2013. о распоређивању Косовских безбједносних снага на сјеверу”, навео је Лунгесцу на Твитеру.

Како је истакао, ове обавезе су дизајниране да обезбеде координисану акцију, избегну ескалацију и сачувају безбједно и мирно окружење.

Претходно је КФОР најоштрије осудио нападе на новинаре на сјеверу Косова, док су обављали своју професију.

“Слобода штампе и слобода изражавања су основне вриједности које сви морају поштовати. Позивамо све стране да се уздрже од даљег насиља или акција које могу довести до даље ескалације и да осигурају да медији могу безбједно да обављају свој основни посао”, навели су из КФОР-а.

Подсјетили су да су после инцидената од 29. маја, када је велики број мировних снага КФОР-а повређен у ничим изазваним нападима, КФОР је распоређен око зграда општина на сјеверу Косова како би зауставиле даље сукобе.


​БХРТ / АА