Патријарх Порфирије у управљачком тијелу Србије и Српске за изградњу јасеновачких меморијала :: Semberija INFO ::

 

Патријарх Порфирије у управљачком тијелу Србије и Српске за изградњу јасеновачких меморијала


- Влада Србије усвојила је данас допуњен закључак да заједно са Републиком Српском изгради два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама којим је предвиђено да у заједничко управљачко тијело буде укључен и Његова светост патријарх српски Порфирије.

Меморијални центри биће изграђени у Доњој Градини, као мјесту страдања гдје су вршене егзекуције, злостављање затвореника и заробљеника логора Јасеновац, као и у Београду, главном граду Србије, чиме би било обезбијеђено трајно сјећање на жртве геноцида и страдања у Другом свјетском рату.

Влада Србија је 27. априла усвојила закључак да заједно са Републиком Српском изгради два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама, чиме је и формално почела реализација договора предсједника Србије Александра Вучића и Републике Српске Милорада Додика о подизању меморијалних центара у Доњој Градини и у Београду.

Предсједници Српске и Србије су договор о конкретизацији идеје о изградњи два меморијална центра јасеновачким жртвама постигли на састанку у Београду 14. априла, на Велики петак.

Његова светост патријарх српски Порфирије дао је благослов и прихватио да учествује у овом историјски и стратешки значајном националном и регионалном, па и европском пројекту.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало 20.000 дјеце.

Систем логора смрти НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина је била највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац. 

(Глас Српске)