Поводом Свјетског дана добровољних давалаца крви :: Semberija INFO ::

 

Поводом Свјетског дана добровољних давалаца крви


Из Црвеног крста Бијељина најављују да ће данас, 14. јуна, на Свјетски дан добровољних давалаца крви Градска организација Црвеног крста уручити признања јубиларним даваоцима који су дали крв више од 50, више од 75 и више од 100 пута. Признања ће уручити генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Рајко Лазић и секретар Градске организације Црвеног крста Бијељина Александар Савић. Признања ће бити уручена на Одјељењу за трансфузију бијељинске Болнице.

За 50 давања признања ће добити Радосав Вулић, Горан Марјановић, Драган Стојановић и Милорад Симеуновић.
За 75 давања Милорад Јовановић, а за 100 давања Ненад Јевтић.

Црвени крст Републике Српске континуирано ради на промоцији добровољног, анонимног и неплаћеног даривања крви, креира ширу јавну свијест о потреби за редовним даривањем крви управо због кратког вијека трајања крви и крвних компоненти, континуирано охрабрује садашње и потенцијалне даваоце крви да редовно дарују крв, континуирано води бригу о здрављу и здравственој заштити даваоца, залаже се код Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске да се исказује редовна захвалност добровољним даваоцима крви, као и  да се обезбиједе адекватни ресурси за квалитетну здравствену његу обољелих добровољних даваоца крви и друго. Поред анимације становништва, континуирано се води евиденција и ажурирају подаци о добровољним даваоцима крви и организују акције даривања крви.

Структура Црвеног крста Републике Српске у 2022. години у базама добровољних давалаца крви има регистрованих 22.397. добровољних давалаца крви, док је у бази добровољних давалаца крви Црвеног крста РС регистровано је 8.152 добровољних давалаца крви.

Организовано је 135 акција даривања крви и прикупљено је 7.230. доза крви. Издато је 2.635. нових књижица, 2.177. захвалница и одржано је 178. предавања из програма у образовним установама.

- Такође, данас ћемо посјетити Основну школу ,,Вук Караџић’’ у Бијељини у којој настављамо акцију ПОЕНТИРАЈ,  а која се тиче оспособљавања спортских терена у школским двориштима. У школи ,,Вук Караџић’’ биће монтирана сва четири нова коша. Након тога ћемо посјетити Савез општина и градова гдје ћемо, између осталог, разговарати на тему да се у свим општинама и градовима поднесе иницијатива за бесплатан паркинг за добровољне даваоце крви који су дали крв више од 20 пута, као што је то случај у Прњавору, а од скора и у Бијељини’’, потврђују из Црвеног крста Бијељина.