КЦУС: Младићу уграђена протеза руке којом управља мислима :: Semberija INFO ::

 

КЦУС: Младићу уграђена протеза руке којом управља мислима


На Клиничком центру Универзитета у Сарајеву деветнаестогодишњем Ермину Омеровићу из Јајца уграђена је вјештачка рука којом управља мислима, прва те врсте у регији.

Шеф Клинике за ортопедију и трауматологију КЦУС-а проф. др. Ђемил Омеровић појаснио је на данашњој прес-конференцији у Сарајеву да је то резултат сарадње струке и науке, те посебно технологије која стално напредује.

- Презадовољан сам јер смо први у региону на Клиници за ортопедију и трауматологију КЦУС-а постигли најбољи резултат у враћању функција уградњом протезе руке - рекао је Омеровић.

Пацијент Ермин Омеровић изјавио је да је са том протезом поново самосталан у свакодневном животу, али да ће му требати још времена да савлада све функције које му пружа.

Захвалио је проф. др. Омеровићу и свима у КЦУС-у на помоћи коју су му пружили, представницима њемачке компаније Отто Боцк која је произвођач протезе, те организацији Помози.ба која је прикупљала новац за протезу.

Генерална директорица КЦУС-а проф.др. Себија Изетбеговић рекла је да јој је част бити директорица Цантра у којем се изводе такве операције, те да јој је жеља да свима којима је потребна таква врста помагала то буде системски омогућено.

Споменуто помагало се израђује индивидуално за сваког пацијента и кошта око 110.000 КМ.

FENA/Vijesti.ba