БиХ имплементирала само једну препоруку у борби против корупције :: Semberija INFO ::

 

БиХ имплементирала само једну препоруку у борби против корупције


Од 15 препорука Групе земаља за борбу против корупције Савјета Европе, БиХ је реализовала само једну, наведено је у четвртом кругу реализације, који је Савјет Европе објавио јуче.

Како су нагласили у ГРЕЦО, БиХ је дјелимично спровела осам препорука, а шест препорука је остало неспроведено. "ГРЕЦО са жаљењем констатује да још није усвојен нацрт закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ, који је требао третирати неке од аспеката предметних препорука, а који тек треба да се уврсти у актуелно законодавство", нагласили су они.

Додају да нису добили информације од власти у БиХ о правилима којима би се регулисао утицај трећих страна на парламентарце, као и о спровођењу Кодекса понашања за парламентарце и провјери имовинских картона посланика. Позвали су власти да што прије усвоје закон о Високом судском и тужилачком савјету БиХ, а једна од препорука је, како су навели, одвајање судског од тужилачког савјета у подсавјете, како би се спријечила концентрација моћи.

"Иако се стиче утисак да се ради на релевантним законима за ову препоруку, што је случај са новим нацртом Закона о измјенама и допунама Закона о ВСТС-у који је припремило Министарство правде 2022. године, још није било конкретног резултата који би се тицао специфичних аспеката ове препоруке", упозоравају они.  
Нагласили су да су их Влада и Народна скупштина РС информисале о мјерама које предузимају за јачање транспарентности у доношењу закона, али да након почетних информација није било даљих побољшања.
"ГРЕЦО изводи закључак да у том погледу није дошло до промјене ситуације након Привременог извјештаја о усклађености", констатовали су они.

Напомене ради, Влада РС спроводи консултације у вези са Законом о криминализацији клевете, за који и међународне организације и новинари и невладини активисти сматрају да је лош, али према ријечима учесника у јавним расправама, праве дебате није ни било, односно власти нису показале спремност да с грађанима раде на законским рјешењима.

Иако је НС РС усвојила Кодекс понашања још 2017. године, у ГРЕЦО упозоравају да није демонстриран било какав вид напретка у вези са реализацијом ове препоруке, јер је од тада до данас, како тврде, покренут само један поступак због кршења кодекса.

Такође, констатовано је да је НС РС у фебруару прошле године усвојила Закон о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину, али да власти РС нису доставиле доказе којима би поткријепиле имплементацију овог закона.  Поздравили су постигнути напредак у побољшању система за оцјењивање рада судија и тужилаца у БиХ, али су се пожалили да нема доказа како се ово примјењује у пракси.

Поздрављене су активности на обуци о етици и интегритету судија и тужилаца, али се констатује да комбиновани систем није адекватан и за судије и за тужиоце, будући да је у основи ријеч о двије различите професије.ГРЕЦО је евидентирао да нису предузете даље мјере на јачању независности и транспарентности Канцеларије дисциплинског вијећа ВСТС-а.

"Достављене информације указују на благи пад у броју неријешених дисциплинарних предмета, али да дисциплински поступци и даље могу трајати дуже од годину дана, те да још није дошло до ревизије санкција", констатовали су они.


Независне новине