Блинкен позвао на хитну деескалацију тензија на сјеверу Косова :: Semberija INFO ::

 

Блинкен позвао на хитну деескалацију тензија на сјеверу Косова


Фото - Анадолија

Амерички државни секретар Антони Блинкен осудио је насиље над КФОР-ом и ескалацију на сјеверу Косова. Блинкен је у писаној изјави за медије позвао све стране да предузму хитне мјере за деескалацију тензија.

"Сједињене Државе осуђују неприхватљиво насиље над трупама КФОР-а предвођеним НАТО-ом, органима за спровођење закона и новинарима. Одлука Владе Косова да присили приступ општинским зградама оштро је и непотребно ескалирала тензије", истакао је Блинкен.

Он је навео да премијер Косова Албин Курти и његова влада треба да обезбиједе да изабрани градоначелници обављају своје прелазне дужности са алтернативних локација изван општинских зграда и да повуку полицијске снаге из близине, док предсједник Србије Александар Вучић и Влада Србије треба да смање безбједносни статус Војске Србије и да апелују на Србе на Косову да се уздрже од даљег насиља.

"И Косово и Србија би требало одмах да се поново посвете укључивању у дијалог који води ЕУ ради нормализације односа", поручио је Блинкен, саопштено је из Амбасаде Сједињених Држава на Косову.


​АА / БХРТ