Три могућа рјешења за кризу на сјеверу Косова :: Semberija INFO ::

 

Три могућа рјешења за кризу на сјеверу Косова


Након тешких сцена у понедјељак у четири општине са већински српским становништвом на сјеверу Косова, у којима су повријеђене десетине људи, јасно је да је преговарачки процес Београда и Приштине враћен на нулу.

За ову кризу могућа су три рјешења: повлачење РОСУ са сјевера, а за почетак из зграда општина, излазак на нове изборе на којима ће учествовати српски представници или пристанак Срба на тренутну ситуацију. Ово посљедње је, према мишљењу саговорника "Нове", најмање реална опција.

Оно што се у понедјељак десило на сјеверу Косова подсјетило је на неке старе сукобе.

Европски план за Косово, који су Александар Вучић, предсједник Србије, и Аљбин Курти, премијер привремених приштинских институција, недавно прихватили у Бриселу и Охриду, пао је у воду.

Драгиша Мијачић, координатор Радне групе Националног конвента о Европској унији за поглавље 35, каже да је само једно рјешење право.

"У овом тренутку најважније је сачувати мир, а на то се претходних месеци није обраћала пажња. Као последицу тога имамо оно што се десило у понедељак, а ситуација може да буде и гора. Ова криза може да се реши једино повлачењем РОСУ из општинских зграда", каже Мијачић.

Истиче да је то већ требало да се деси.

"Ту је и захтев српске стране да се они повуку с целог севера и да се тако омогући повратак у институције. У овом тренутку најважније је да се сачува мир и неопходно је да се приштинска полиција повуче макар из општинских зграда, а да градоначелници раде из села у којима живе. Одмах затим треба сести за преговарачки сто", каже Мијачић.

Одржавање нових избора на северу КиМ или повлачење Срба, према његовом мишљењу, у овом тренутку нису опције.

"Нови избори су један процес, који захтева неколико месеци, а ми то време немамо. Како ћемо сачувати мир до њиховог одржавања? Мора се реаговати одмах. Ситуација је врло тешка, у овим околностима живот људи доле је немогућ", каже он.

Са друге стране, политички аналитичар Бошко Јакшић увјерен је да су нови избори једино рјешење за актуелну кризу.

"Ово јесте потенцијал с каквим досад нисмо били суочени. Чини ми се да се све наслања на стару игру Вучића и Куртија. И један и други су после давања сагласности на Европски план за Косово минирали тај исти план, свако на свој начин. Курти одбијањем да формира ЗСО, а Вучић тиме што није вратио Србе у косовске институције и што је врло отворено радио против пријема Косова у Савет Европе", каже Јакшић.

Додаје да велики дио одговорности сноси и међународна заједница, која није ефикасно и оштро реаговала против Вучића и Куртија, "већ им је омогућила маневарски простор за куповину времена и представљање у јавности као спасилаца својих нација".

"Нови избори су једино могуће решење. Након тога Вучић треба да донесе одлуку да врати Србе у косовске институције. Кад се успостави српска власт у ове четири општине, може се покренути преговарачки процес, који је сада потпуно обустављен. Све друго није решење", сматра Јакшић.

И Мијачић и Јакшић слажу се да трећа опција, да се Срби повуку и прихвате постојећу ситуацију, није реална.

"Заиста не знам како је неко помислио да може да дисциплинује Србе тако што ће довести полицајце и гађати их сузавцем, а да они на то остану мирни… Ово је политичко питање, а политичка питања не решава полиција, већ се она решавају за преговарачким столом", каже Мијачић.

Истог је мишљења и Јакшић.

"Није реална опција да Срби прихвате овакво стање, јер оно напросто није нормално", сматра Јакшић.

На сјеверу Косова дошло је до нових немира након што су новоизабрани албански градоначелници покушали ући у зграде општина. У Звечану је у понедјељак послијеподне дошло до сукоба између снага КФОРа и окупљених грађана, бачене су шокбомбе и сузавац, а летјеле су и каменице и флаше.

Повријеђене су 52 особе, троје је задржано у болници, а Драгиша Гаљак (50) из Косовске Митровице, који је тешко рањен у Звечану са два метка које је у њега из калашњикова испалио приштински специјалац, животно је угрожен. У овом сукобу повреде је задобило и 30 војника КФОРа.

(Независне)