Сезонски рад у Хрватској: Нова правила о опорезивању бакшиша :: Semberija INFO ::

 

Сезонски рад у Хрватској: Нова правила о опорезивању бакшиша


У склопу актуелне пореске реформе Хрватске заслужено мјесто има нови порески третман напојнице као алата за повећање прихода туристичких и угоститељских радника. Укратко, то значи да и даље остаје могућност плаћања бакшиша картицама, али ће од јануара 2024. године, један евро напојнице заиста бити један евро за радника, до висине неопорезивог износа на годишњем нивоу у износу од 3.360 евра.

Тиме су се остварила настојања Хрватске привредне коморе (ХОК). Предсједница Секције рачуновођа при ХОК-у Ђурђица Мостарчић наводи да је темељна разлика увођења неопорезиве напојнице у томе што се тренутно на њу обрачунавају порез и доприноси, како би послодавац свом раднику исплатио нето износ.

"Напојница не подлијеже обрачуну ПДВ-а, али по садашњим правилима за опорезивање дохотка представља дио бруто зараде. На пример, један евро, према обрачуну који зависи од индивидуалне ситуације појединог радника на основу зараде, мјеста рада, мјеста боравишта и слично, раднику данас припада свега 40 до 50 одсто напојнице у нето износу, пише "Пословни дневник".

"По новом ће се цијела напојница исплатити раднику, наравно до неопорезивог износа" каже Мостарчић додајући да још преостаје и да се угоститељи договоре с картичарима како би се ријешила питања везана за трошак наплате картичне накнаде за обављену услугу, тако да то не буде на терет ни послодаваца, ни радника, преноси "Телеграф".

Такође остаје и да се види на који начин ће се опорезовати износ напојнице који премашује неопорезивих 3.360 евра годишње. Предлог ХОК-а је да се исти опорезује према Закону о локалним порезима. На поклон у виду новца сада се плаћа порез од четири одсто, а Комора сматра да је то најпримереније опорезивање, јер напојница представља поклон задовољног купца угоститељском раднику.

Овим измјенама осигурава се додатна мотивација за запошљавање у угоститељском сектору и пратећим услугама, што је од изузетне важности с обзиром на удио туризма и угоститељства у укупној привреди и БДП-у.

"За угоститељски сектор ово је значајно јер ће бити лакше задржати постојећу радну снагу, а служиће нам и као још један преговарачки алат за проналажење будуће радне снаге. Оно што је похвално је да је све апсолутно транспарентно према радницима и Пореској управи јер је у сваком тренутку видљиво колико сваки радник има додатак на уговорену плату" наводи предсједник Удружења угоститеља ХОК-а Франз Летица.

(Независне)