Запослени пробили кордон КФОР-а испред општине Звечан, полиција тзв. Косова употријебила сузавац :: Semberija INFO ::

 

Запослени пробили кордон КФОР-а испред општине Звечан, полиција тзв. Косова употријебила сузавац


Снаге Кфора са војницима наоружаним дугим цијевима и опремом за разбијање демонстрација распоређене су јутрос испред и око зграде локалне самоуправе у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку. Полиција је испред општине Звечан искористила сузавац против запослених у локалној самоуправи, које су претходно припадници Кфора пропустили. Тренутно је мирно, наводи РТС.

 Командант Кфора Анђело Микеле Ристучи затражио је од предсједника Српске листе Горана Ракића да се удаље демонстранти који се налазе испред зграде општине Звечан.

Током сусрета са Ристучијем, Ракић је затражио да се тзв. косовска полиција, која је постављена на улазу у зграду општине Звечан, склони одатле, као и да албански "градоначелник" поднесе оставку.

Медији преносе да је Ристучи најавио да ће њихови војници остати испред зграде и упозорио да ће, уколико демонстранти не оду, "доћи до пуцњаве".

Представници Српске листе Горан Ракић, Игор Симић и Драгиша Миловић стигли су у Звечан. Они разговарају са представницима тзв. косовске полиције испред зграде општине.

Миловић је рекао да траже да се дуге цијеви и оклопни транспортери уклоне, да се радницима омогући право на рад у згради коју су Срби градили прије 50 година, као и да се поручи представницима међународне заједнице - Еулексу, Кфору, Унмику да заштити српски народ.

Међународну заједницу је упитао и како реагују на то што су Албанци скинули не само српску, већ и заставу Унмика, иако Приштина тражи чланство у УН.

- Ту смо и да замолимо наше грађане да буду мирни, ово су мирни протести, не смије ниједан камен да полети према специјалцима, они раде свој посао, неко други их је послао да то раде, зато се искрено надам да ће представници међународне заједнице, који су овдје по Резолуцији СБУН 1244, да деескалирају ситуацију и заштите наш народ - поручио је Миловић.
 
(РТРС-Агенције)