Жута рђа покосила пшеницу у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Жута рђа покосила пшеницу у БиХ


Након девет година у Босни и Херцеговини се поново појавила болест жуте рђе, која хара житним пољима и уништава пшеницу.

На подручју Семберије ова болест је узела маха, те је, према ријечима Саве Бакајлића, предсједника регионалног Удружења пољопривредника Семберије и Мајевице, чак 80 одсто усјева пшенице угрожено.

"Ова болест је угрозила многе усјеве у Семберији. Људи су покушали да прскањем одређеним средствима заштите своје усјеве, али с обзиром на падавине које смо и али, то третирање је било безуспјешно", казао је Бакајлић.

Према његовим ријечима, тренутно стање је веома лоше, јер је лист пшенице веома жут и изгледа као да није третиран.

"Велика влажност ваздуха коју имамо ових дана пољопривредницима отежава рад, односно производњу", рекао је Бакајлић за "Независне новине".

Како истиче, ово представља велики проблем за произвођаче.

"С обзиром на ситуацију, сигурни смо да ће принос бити мањи за 30 одсто, то ће самим тим довести до веће продајне цијене", казао је Бакајлић.

Да је ова болест захватила усјеве пшенице и у Федерацији БиХ, потврдила је за "Независне новине" Сњежана Копавчевић, пољопривредница из Оџака.

Како је казала, након девет година поново се појавила болест звана жута рђа, те је на овом подручју захватила око 20 одсто засијане површине.

"Имамо сорте које су отпорније на ову болест, али, нажалост, имамо и оне које су јој подложне", рекла је Копавчевићева, додајући да су најугроженије сорте симонида, звездана, победа и обала.

Како је казала, ова болест се појављује једном у десет година, а ове године су јој погодовали временски услови.

"Овој болести су веома погодовале кише, али и врућине, које су пшеницу буквално поткухале", казала је Копавчевићева, додајући да код оних који су радили адекватну заштиту усјеви нису угрожени овом болешћу.

"Нажалост, за оне који на вријеме нису радили заштиту усјева приноси могу бити мањи за 40 одсто", казала је Копавчевићева, додајући да је ову болест требало очекивати у оваквим климатским промјенама.

"Средство за третирање ове болести је веома скупо, односно по једном хектару је 140 КМ, те људи нису били у могућности да то плате јер не знају шта их чека", казала је Копавчевићева.

Према њеним ријечима, ову болест преносе лисне ваши, али и остали инсекти који су на пшеници присутни због веома благе зиме.

Подсјећамо, у земљама региона такође се појавила ова болест, која на усјевима пшенице оставља велики данак.

У Хрватској се послије 20 година опет појавила болест која уништава пшеницу, а како наводе пољопривредници у тој земљи, шири се попут пожара, те да се надају да ће имати пшенице барем за своје потребе.

(Независне)