БиХ није у стању да изради програм интегрисања у ЕУ :: Semberija INFO ::

 

БиХ није у стању да изради програм интегрисања у ЕУ


- Иако је још 2020. године, на највишем политичком нивоу, односно Колегијуму за европске интеграције донесена одлука о изради програма интегрисања БиХ у ЕУ, тај посао још није завршен, а ако се настави овим темпом, питање је да ли ће тај документ икада угледати свјетлост дана.

Ово се може закључити из извјештаја о реализованим активностима у оквиру израде програма интегрисања БиХ у ЕУ који је урадила Дирекција за европске интеграције, а у којем се истиче да процес израде тог документа озбиљно касни и да за готово три године, колико се ради на њему, још нису одређени приоритети.

"Може се констатовати забрињавајуће низак ниво мотивације и одговорности представника институција са свих нивоа власти у радним групама, који је довео до пробијања рокова", наведено је у извјештају о реализованим активностима на изради програма интегрисања БиХ у ЕУ.

Из извјештаја се може закључити да је проблем углавном у Федерацији Босне и Херцеговине и политичким односима који владају међу кантонима, који су сходно механизму координације у могућности да блокирају сваку одлуку. Примјера ради, у вези са приоритетима који се односе на информационо друштво и медије, због гласа против из Западнохерцеговачког кантона комплетан пакет у тој области није завршен.

"Не можемо рећи да није урађено ништа. Република Српска већ годинама усклађује своје законодавство и проблем је на другом мјесту. Извјештај Дирекције смо примили к знању и видјећемо шта даље. Као у све у БиХ, ако постоји воља и стварна жеља, ми се можемо кретати, али не можете под том причом стављати нешто што ту не припада", рекла је за "Независне новине" Сњежана Новаковић Бурсаћ, делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и члан Заједничке комисије за европске интеграције.

Иначе, израда програма интегрисања један је од 14 кључних приоритета које је Европска комисија навела у Мишљењу о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, а поновила приликом препоручивања додјељивања кандидатског статуса БиХ.

"Закључно са јануаром ове године, 18 радних група за европске интеграције није могло постићи консензус о приоритетним прописима ЕУ и препорукама Европске комисије. Тренутно су спорне 153 препоруке Европске комисије и 31 пропис Европске уније", наведено је у информацији.

Колико су институције у Босни и Херцеговини схватиле озбиљност израде програма интегрисања можда најбоље говори податак да од 350 институција са свих нивоа власти које имају своје представнике у радним групама за европске интеграције, само је њих 76 или мање од 22 одсто приступило попуњавању образаца у Информациони систем који је направљен за потребе програма интегрисања.

"Може се констатовати да је у другој половини 2022. године остварен одређени напредак у раду радних група, али завршетак активности на изради програма ни по истеку додатног рока који је поставила Комисија за европске интеграције још није постигнут", наглашено је у извјештају.

Иначе, након одлуке Колегијума за европске интеграције, који чине предсједавајући Савјета министара БиХ и његови замјеници, те ентитетски премијери и премијери кантона, као и градоначелник Брчко дистрикта, план је био да се програм интегрисања БиХ у Европску унију заврши до 24. децембра 2021. године, међутим, до данас није готова ни прва фаза тог документа и осим Републике Српске, кантони, федерални ниво и бх. ниво нису у информациони систем унијели ни постојеће прописе које су ускладили са легислативом Европске уније.
 
(Независне)