Стање водостаја у Републици Српској (20.5.2023) :: Semberija INFO ::

 

Стање водостаја у Републици Српској (20.5.2023)


У суботу 20. маја, ујутро у 9:00 часова забиљежено је осјетно опадање водостаја свих главних водотока у Републици Српској, осим ријеке Саве која је у благом порасту на свим водомјерним станицама (Градишка, Србац, Рача), због протока воденог таласа из Словеније и Хрватске и притока Саве на нашем подручју.

На водомјерној станици у Градишци измјерен је водостај ријеке Саве од 721 цм, чиме је премашена кота редовне одбране од поплава (700 цм). Превентивно су, према ранијим рјешењима Јавне установе „Воде Српске“, тренутно и даље на снази мјере ванредне одбране од поплава за поплавно подручје Дубичке равни (сектори I, II, III и IV), и мјере редовне одбране од поплава за поплавно подручје Лијевче поља и Србачко-ножичке равни (сектори V и VI).

На водомјерној станици у Новом Граду измјерен је водостај ријеке Уне од 389 цм, што је знатно мања вриједност у односу на јучерашње мјерење у 9:00 часова (462 цм). Очекује се даље опадање и стабилизација водостаја ријеке Уне.
На водомјерној станици у Приједору измјерен је водостај ријеке Сане од 297 цм, што је знатно мања вриједност у односу на јучерашње мјерење у 9:00 часова (367 цм). Очекује се даље опадање и стабилизација водостаја ријеке Сане.

Забиљежено је и опадање и стабилизација водостаја и других главних водотока у Републици Српској: Врбас, Босна, Дрина и Требишњица са притокама, осим ријеке Саве гдје се и у наредних два до три дана очекују повишени водостаји због проласка воденог таласа.