Воде Српске: Стање водостаја у Републици Српској 18. маја 2023. :: Semberija INFO ::

 

Воде Српске: Стање водостаја у Републици Српској 18. маја 2023.


У четвртак 18. маја, ујутро у 9:00 часова водостаји ријека Уне и Сане у Републици Српској и даље су високи али у опадању.
 
На водомјерној станици у Новом Граду измјерен је водостај ријеке Уне од 519 цм, што је вриједност још увијек изнад коте ванредне одбране од поплава, са тенденцијом даљег опадања водостаја.
 
На водомјерној станици у Приједору измјерен је водостај ријеке Сане од 421 цм, што је вриједност изнад коте редовне одбране од поплава, са тенденцијом даљег опадања водостаја.
 
У опадању су и водостаји ријека Врбас, Врбања, Плива, Рибник, Гомјеница, Укрина, Усора.
Водостаји ријека Босна и Дрина такође су у стагнацији. Ситуација у сливу ријеке Требишњице је стабилна.
 
Водостај ријеке Саве је у порасту на свим водомјерним станицама у Републици Српској (Градишка, Србац, Рача) са тенденцијом даљег благог раста. Према резултатима прогнозних модела, очекује се да ће водостај ријеке Саве у Градишци достићи коту редовне одбране од поплава током данашњег дана, а врх воденог таласа ријеке Саве на том подручју очекује се у петак 19. маја. Низводно од Градишке очекује се даљи благи раст водостаја ријеке Саве али максимално до кота редовне одбране од поплава.
 
Према рјешењу Јавне установе „Воде Српске“, тренутно су и даље на снази мјере ванредне одбране од поплава у Републици Српској за поплавно подручје Дубичке равни (сектори I, II, III и IV).