Њемачку чека колапс: Штрајк ће паралисати саобраћај 50 сати :: Semberija INFO ::

 

Њемачку чека колапс: Штрајк ће паралисати саобраћај 50 сати


У Њемачкој се поновно припрема велики штрајк који ће паралисати жељезнички саобраћај на 50 сати.
 
Штрајк би требао почети у недјељу у 22 сата и трајати до уторка увече, односно до поноћи.
 
Наиме, синдикат ЕВГ од недјеље навече жели 50-часовни штрајк у жељезничком саобраћају у Њемачкој што ће довести до саобраћајног хаоса. За возаче и путнике то значи знатна ограничења по трећи пут у кратко вријеме.
 
Жељезнички и саобраћајни синдикат (ЕВГ) 50-сатним штрајком упозорења жели углавном "паралисати" жељезнички саобраћај. Од недјеље у 22 сата до уторка навече у поноћ не би требали саобраћати возови на међуградским, регионалним и теретним линијама, саопштио је у четвртак ЕВГ.
 
Националним штрајком упозорења синдикат жели повећати притисак на послодавце у текућем спору око плаћа с Њемачком жељезницом (Деутсцхе Бахн) и 50 других жељезничких компанија.
 
"Будући да се мало тога догађа за преговарачким столовима, планирамо још један штрајк", рекла је у четвртак службеница за колективне преговоре ЕВГ-а Косима Ингеншај.
 
"Штрајкујемо укупно 50 сати и тиме значајно повећавамо притисак јер нам послодавци не остављају другог избора", рекао је преговарач Кристиан Лорох.
 
Колективни преговори у жељезничком сектору трају од краја фебруара. Од тада се није пуно постигло у преговорима па је ово већ трећи национални штрајк упозорења на којег је ЕВГ позвао.
 
У марту је заједно са синдикатом услуга Верди на један дан паралисала велике дијелове јавног превоза, укључујући већину аеродрома.
 
Друга станка у априлу била је ограничена на осам сати, али је узроковала и бројне застоје, посебно у међуградском саобраћају.
 
Синдикат у преговорима жели добити најмање 650 евра више мјесечно за запослене или дванаест посто за оне с вишим примањима у периоду од дванаест мјесеци.
 
Деутсцхе Бахн се, с друге стране, жели водити закључком јавног сервиса који је постигнут крајем априла.
 
На основу тога, групација у државном власништву прво је предложила прилагођавање инфлације без пореза и царина у неколико фаза од укупно 2.850 евра.
 
 Уз то, од мартаа 2024. поступно се повећавају плате и то за укупно десет посто за ниже и средње платне групе те за осам посто за више платне групе.
 
Чак 180.000 од 230.000 запосленика за које ЕВГ тренутно преговара ради у Њемачкој жељезници (Деутсцхе Бахн).
 
Кључна тачка спора у преговорима била је законом прописана минимална плата.
 
Око 2.000 запослених у ДБ-у тренутно је прима само кроз додатке.
 
ЕВГ прво жели у таблицу плата усидрити минималну плату од дванаест евра прије преговора о повећању плата. Сви резултати преговора тада би се компензовали ових дванаест евра, пише Фениx магазин.

(Независне)