Да ли је у БиХ могућа легализација канабиса? :: Semberija INFO ::

 

Да ли је у БиХ могућа легализација канабиса?


Различити облици малигних болести, мултиплa склероза, психијатријска стања само су нека од тешких обољења код којих се као дјелотворан лијек показао канабис.

Многе земље у свијету, као и у окружењу одобриле су легализацију канабиса у медицинске сврхе. Међутим, БиХ још увијек чека.

Они који се залажу за легализацију кажу како постоји позитивна клима, али да поступак отежава компликована законска регулатива.

– У децембру 2015. године Комора магистара фармације ФБиХ покренула је иницијативу да се канабис легализује у медицинске сврхе. Стручњаци су сложни да уље канабиса треба омогућити пацијентима. Министар цивилних послова Адил Османовић провео је прву процедуру, а потом је учињен и други корак у Министарству сигурности БиХ – казала је за Аваз Захида Бинакај, предсједница Коморе магистара фармације ФБиХ.

Појаснила је да је проблем настао у Закону о наркотичким средствима БиХ гдје је канабис сврстан у скупину „строго забрањених“.

– Припремљен је Приједлог нацрта измјене закона којим би се канабис пребацио у групу која отвара могућност његовог кориштења у медицинске сврхе. До усвајања закона, ми смо прије пар мјесеци направили Одлуку, који треба да усвоји министарство цивилних послова, а која би омогућила кориштење канабиса до усвајања измјена закона – појаснила је Бинакај.

Прије четири године Ирфан Рибић добио је дијагнозу мултипласклерозе. Доктори су му рекли да за двије године може остати у колицима.

– Почео сам користити канабис, завршио сам Академију сценских умјетности, бавим се атлетиком. Ми не тражимо да запалимо дулуме канабиса и ходамо с џоинтом, него да помогнемо људима – рекао је Ирфан Рибић, који је и предсједник УГ КанаБиХ.

Измјена закона за само три мјесеца

Поједине државе из региона већ су легализовале кориштење канабиса у медицинске сврхе или одобриле лијекове на бази канабиса. Словенија је то учинила 2014, Хрватска 2015, Македонија 2016, Нјемачка 2017. године. Великој Британији је за измјену закона требало свега три мјесеца.

Аваз/Српска инфо