Британија шаље "Олујна сјенка" ракете Украјини :: Semberija INFO ::

 

Британија шаље "Олујна сјенка" ракете Украјини


Велика Британија шаље Украјини ракете "Олујна сјенка" дугог домета, рекао је министар одбране Бен Волас.
 
Објављујући одлуку заступницима у Доњем дому, Волас је рекао да ће оружје дати Украјинцима "најбољу прилику да се одбране" од руске специјалне војне операције.
 
Крстареће ракете које се лансирају из ваздуха развијене у Уједињеном Краљевству и Француској имају домет од приближно 560 км и до циља испоручују конвенционалну бојеву главу тешку 450 кг.
 
Ракете , које теже 1.300 кг, имају способност очистити тло или ући у бункер прије него што се активира контролисана детонација бојне главе.
 
"Данас могу потврдити да Уједињено Краљевство Украјини донира пројектиле "Олујна сјенка". Они имају способност далекометног, само конвенционалног, прецизног напада. Надопуњује системе дугог домета које је Британија већ поклонила укључујући ракете 'ХИМАРС' и 'Харпун', као и украјинску властиту крстарећу ракету 'Нептун' и муницију већег домета поклоњену раније" рекао је Волас у четвртак.
 
Наставио је у истом тону:
 
"Донација ових система оружја даје Украјини најбољу прилику да се одбрани."
 
У говору у Доњем дому, министар је рекао да је најмање 23.000 Украјинаца убијено или рањено откако је Русија покренула своју специјалну војну операцију на Украјину у фебруару 2022. године, преноси "ТхеНатионалНеwс".

(Глас Српске)