Завршена манифестација Дани Српске у Србији :: Semberija INFO ::

 

Завршена манифестација Дани Српске у Србији


БЕОГРАД - У Београду је синоћ свечано завршена манифестација "Дани Српске у Србији", чије је програме током седам дана могла да види публика у 21 граду и општини у Србији.

На свечаности у Народном позоришту у Београду обратила се предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, која је званично затворила манифестацију.

Окупљенима се обратио Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске које организује ову манифестацију.

Након тога одржан је концерт Бањалучке филхармоније у оквиру којег је као посљедња изведена композиција "Марш на Дрину" Станислава Биничког, коју је публика поздравила аплаузом.

Током концерта Бањалучком филхармонијом дириговала је Весна Шоуц-Тричковић, а као солисти наступили су оперски пјевачи - сопрани Снежана Савичић-Секулић и Дуња Симић, те баритон Васа Стајкић.

На почетку свечаности изведене су химне Републике Српске и Србије "Моја Република" и "Боже правде".

Затварању манифестације у Народном позоришту, осим Цвијановићеве, присуствовали су министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић, као и други званичници и бројне јавне личности.

Традиционалну манифестацију "Дани Српске у Србији" отворио је 4. септембра у Народном позоришту у Београду српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је тада предложио да ова манифестација од наредне године носи назив "Дани Српске и Србије".

Ова манифестација, која грађанима Србије сваке године путем занимљивих програма представи културу, умјетност, науку, просвјету и привреду Републике Српске, ове године је имала 24 програма у више од 30 извођења у 21 граду и општини у Србији - од Суботице до Врања, од Ужица до Вршца.

СРНА