Како је скован план за 11. септембар? :: Semberija INFO ::

 

Како је скован план за 11. септембар?


ЛОНДОН - На идеју за страшни терористички напад 11.септембра 2001. године у САД који је промијенио лице свијета, бивши вођа ал-Каиде Осама бин Ладен дошао је наводно након што је чуо за пилота египатског авиопревозника "Егyптаира" који је свој авион 1999. године забио у површину океана и тако убио 217 људи, међу којима стотину Американаца, пренио "Даилy Маил".

Када је Осама бин Ладен чуо за то масовно убиство на лету "ЕгyптАир 990", наводно је упитао "А зашто није авион забио у зграду?".

Идеју је бин Ладен до краја разрадио у сарадњи с каснијим главним организатором напада који је самостално радио на томе да отме америчке путничке авионе.

Двије године касније, његове самоубице извеле су најсмртоноснији напад на америчко тло, забивши два америчка путничка авиона у торњеве Свјетског трговачког центра у Нјујорку. Била су, подсјетимо, отета још два авиона – један је ударио у Пентагон, а други је пао на поље након што су путници напали терористе и успјели их савладати.

Тврдње да је Осаму бин Ладена за нападе 11. септембра надахнуо Гамеел ал-Батоути, пилот за којег се вјерује да је одговоран за рушење "ЕгyптАира 990" на лету из Лос Анђелеса за Каиро, објавио је прије неколико година ал-Каидин недјељник "ал-Масрах".

Искусни 59-годишњи пилот искључио је аутопилота и авион 31. октобра 1999. забио носом у океан. Иако се испочетка вјеровало да је била ријеч о тероризму, истрага је показала да је ал-Батути био под дисциплинским поступком у компанији, те да му је пријетила забрана трансконтиненталних летова.

Иако се Осама бин Ладен сматрао мозгом операције, чини се да је план за напад створен када је бин Ладен упознао Калида шеика Мохамеда, кога је каснија велика америчка истрага назвала "главним архитектом" напада. Мохамед се данас налази у злогласном затвору Гвантанамо Беј на Куби.

Ухваћен је 2003. године у Пакистану, изручен Сједињеним Државама и затворен на Куби, гдје је био изложен контроверзним методама мучења ЦИА, попут такозваног "вотербординга", јавили су свјетски медији.

Мохамед је још 1994. покушао на Филипинима организовати терористичке нападе на путничке авионе који су полијетали према САД-у.

У пропалој операцији "Бојинка", Мохамед је планирао да постави бомбе у авионе, али његов план су власти откриле и морао је да побјегне назад на Блиски исток.

Вјерује се да је 1996. године упознао Осаму бин Ладена у Авганистану и с њим сковао план за нападе 11. септембра.

Првобитни план, према најновијим тврдњама терористичког недјељника, ипак је био да се на летовима детонирају бомбе, а не да авионе пилоти самоубице забију у зграде. Све до инцидента с летом "ЕгyптАир 990".

Независне новине