Обиљежена 31 година од злочина у Добровољачкој улици :: Semberija INFO ::

 

Обиљежена 31 година од злочина у Добровољачкој улици


У Источном Сарајеву и Сарајеву данас је обиљежена 31. годишњица злочина на припадницима ЈНА у бившој Добровољачкој улици. У нападу тзв АРБиХ, јединица ТО, МУП-а и паравојних формација на војну колону убијено је 9, рањено више десетина, а заробљено више од 200 војника и офгицира који су касније били физички малтретирани. Дан раније 2 .маја 1992. године је у нападима на објекте ЈНА убијено је 19 војника, а рањено више од 50. Иако је пред Судом БиХ у току процес, до сада нико није одговарао за ове злочине.

Породице убијених које су данас у Сарајево дошле заједно са бившим преживјелим припадницима ЈНА и званичницима из Српске и даље чекају на правду. У цркви Светог великомученика Георгија у Миљевићима у Источном Сарајеву служен је парастос за припаднике ЈНА који су прије 31 годину убијени у злочину паравојних муслиманских формација и радикалних исламиста у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Након парастоса, учесници обиљежавања 31 године од злочина над припадницима ЈНА кренули су аутобусима за Добровољачку улицу. Одржана је мирна шетња и положено је цвијеће на мјесту догађаја. Предсједник Народне Скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас да у БиХ неће бити разумијевања док се не почну уважавати све жртве и да представници Српске неће одустати од борбе за једнакост српских жртава.

- Све док сви у Сарајеву не схвате да је поштовање жртава двосмјерна улица, а не једносмјерна и да, уколико тражиш да се твоје жртве поштују, мораш да поштујеш и туђе - рекао је Стевандић  у Источном Сарајеву. Жељко Пантелић, бивши поручник ЈНА који је био у колони нападнутој 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву, разочаран је јер 31 годину од злочина који су починиле муслиманске паравојне формације нема правде ни сатисфакције.

РТРС