Два милиона радних мјеста у Њемачкој и за раднике са западног Балкана :: Semberija INFO ::

 

Два милиона радних мјеста у Њемачкој и за раднике са западног Балкана


Њемачка је прошле седмице започела парламентарну процедуру за усвајање новог закона о усељавању квалификоване радне снаге, који су њемачки медији већ назвали историјским, а чији је циљ да попуни око два милиона упражњених радних мјеста у њемачкој привреди.

Наиме, они сматрају да ће овај закон де факто Њемачку претворити у земљу миграција, по узору на Канаду и САД, што је већ изазвало револт десних снага у земљи, које не желе да се у Њемачку досељавају мигранти.

Како је током расправе речено у Бундестагу, намјера закона је да привуче раднике из цијелог свијета, укључујући и из нашег региона, да се запосле у Њемачкој. Иако је Њемачка у претходном сазиву покушала да усвоји сличан закон, то није довело до резултата јер су препреке биле превисоке и мало људи се пријавило да дође у Њемачку.

Према ријечима Ненси Фезер, њемачке министарке унутрашњих послова, која је представила нацрт овог закона, Њемачко удружење послодаваца се жали да њемачкој привреди недостају стотине хиљада возача камиона, његоватеља, васпитача, електричара, ИТ стручњака, кувара и угоститеља, али и око 400.000 неквалификованих радника попут помоћног особља у хотелијерству и гастрономији.

Фезерова је рекла да је овај закон у изради већ 16 година, али да је претходна влада, коју је предводила конзервативна Хришћанско-демократска унија Ангеле Меркел, блокирала доношење оваквог закона како би спријечила усељавање миграната. Она је истакла да ће акценат у новом закону бити на радном искуству, а не на дипломи, те да ће бити олакшано не само добијање визе за раднике, већ и признавање страних диплома. Осим тога, како је објаснила, радници који се добро интегришу у Њемачку први пут у историји добиће прилику за убрзано стицање њемачког држављанства.Једна од новина коју закон предвиђа је увођење система тачака, по узору на канадски модел, по којем ће кандидати бити рангирани од знања њемачког језика, стручних квалификација, па до година, породичног статуса и личних преференци.

Конзервативни ЦДУ је у парламентарној расправи указао на то да акценат закона није на квалификованој радној снази, него на било каквој радној снази, што, како они сматрају, може довести до оптерећења социјалног система у Њемачкој. Посланици Зелених и Либерала, који су дио владајуће коалиције са социјалдемократама, објаснили су да су се приликом састављања одредаба закона водили оним што су сазнали од њемачких привредника, а то је да су бројна предузећа присиљена да затварају погоне или смањују капацитете јер немају радника, и то не само квалификовану радну снагу, него и обичне раднике, посебно у хотелијерству, гастрономији и на градилиштима.

Фезерова је рекла да је њемачки план за зелену економију потпуно угрожен јер тренутно недостаје око 200.000 техничара за уградњу соларних панела и вјетропаркова, посебно електричара.
"Недостатак радне снаге наноси штету нашој земљи и кочи њен развој, рецимо у области заштите климе. Овај проблем није могуће ријешити без усељавања. Онај ко то не разумије, то ћу јасно рећи, штети нашим предузетницима и нашој привреди, а то угрожава просперитет свих нас", казала је она. Истакла је да је Канада шампион у привлачењу радне снаге зато што пружа добродошлицу мигрантима, за разлику од Њемачке.
"Један од разлога што се досељавају у Канаду је то што имају перспективу да добију држављанство. Зато што тога код нас нема, Њемачка није жељена дестинација. Наши закони су пребирократизовани и пред досељенике стављају високе препреке. Ми то данас овим законом желимо промијенити", рекла је она.

Прецизирала је да закон предвиђа три пута ка радној дозволи за рад у Њемачкој. Најлакши пут за досељење је путем дипломе коју признаје Њемачка, затим најмање двогодишње искуство у бранши за коју мигрант посједује страну диплому, док трећи пут предвиђа "карту прилика", односно могућност да мигрант дође у Њемачку и тражи посао.
Једна од примједби односи се на чињеницу да Министарство спољних послова Њемачке и даље није успјело да олакша процедуре за добијање виза. Након расправе у парламенту, текст закона иде у друго читање, а очекује се да ће у коначној форми бити усвојен прије краја године.


Независне новине