ЗАКЉУЧЦИ ГЛАВНОГ ОДБОРА ПДП-а :: Semberija INFO ::

 

ЗАКЉУЧЦИ ГЛАВНОГ ОДБОРА ПДП-а


Јуче је у Брчком одржана сједница Главног одбора ПДП-a чији је фокус био на припреми 9. редовног Сабора који ће бити одржан 28. септембра у Бањалуци и током којег ће бити обиљежено двадесет година постојања и рада Партије демократског прогреса.

Главни одбор је разматрао тренутну политичку ситуацију и донио сљедеће закључке:

1. Посљедња сједница Предсједништва БиХ потврдила је да је споразум СНСД-СДА-ХДЗБиХ пропао и да Савјет министара није формиран до 05.09., чиме је концепт формирања власти ове три странке доживио неуспјех.

2. Главни одбор ПДП-а сматра да су у претходних 10 мјесеци неуспјешног преговарања ове три странке највише штете имали грађани, у Републици Српској и у ФБиХ, јер су реформе заустављене, европски пут је на чекању, институције су блокиране, а велики број раније одобрених финансијских међународних аранжмана не може да се спроведе због блокаде Парламентарне скупштине БиХ.

3. Главни одбор ПДП-а сматра да је СНСД, као представник Републике Српске у овом процесу, показао немоћ и неспособност да заврши процес који је започео.

4. Главни одбор ПДП-а истиче да је за Републику Српску и БиХ од великог значаја да се власт на свим нивоима у БиХ формира што је прије могуће.

5. Главни одбор ПДП-а позива да се у најкраћем року изврши деблокада Парламентарне скупштине БиХ, јер су многи пројекти у Републици Српској угрожени, а посланици и делегати онемогућени да раде свој посао.

6. Сматрамо да је именовање СНСД-ових кадрова у руководство Парламентарне скупштине БиХ не представља никакав интерес Републике Српске уколико парламент својим нерадом доноси штету РС и зато је посебна одговорност на СНСД-у да обезбиједи рад Парламентарне скупштине БиХ у пуном капацитету.

7. Главни одбор ПДП-а наглашава неопходност измјене Изборног закона у смислу увођења механизама који би омогућили фер и поштене изборе, те трагати за начином увођења института ванредних избора.

Информативна служба ПДП-а