Мађарска се супротставила чланству такозваног Косова у Савjету Европе :: Semberija INFO ::

 

Мађарска се супротставила чланству такозваног Косова у Савjету Европе


Уочи данашње ванредне сједнице Комитета министара Савјета Европе, Мађарска се супротставила чланству такозваног Косова у ту организацију, сазнаје Спутњик.

Према дипломатским изворима Спутњика, званична Будимпешта не гледа благонаклоно на иницијативу Приштине за чланством у СЕ, још од подношења иницијативе.

На јутрошњем састанку Бироа Парламентарне скупштине Савјета Европе, шеф делегације Мађарске Немет Жолт поставио је питање да ли је ово прави тренутак да се захтјев тзв. Косова за пријем у ову организацијуза стави на дневни ред.

То питање је поставио директно замјенику генералног секретара Савјета Европе Бјорну Бергеу, уз коментар да је у актуелним геополитичким околностима у Европи потребно јединство.

Мађарски представник је истакао и да би покретање процедуре за пријем тзв. Косова могло да изазове да неке државе откажу свој долазак на Самит СЕ у Рејкјавику, 16. и 17. маја.

Одговор замјеника генералног секретара Бергеа је био да "питање тзв. Косова свакако неће бити дио Самита, а да њихов захтјев дуго стоји".

Иначе, у Стразбуру је почело прољећно засједање Парламентарне скупштине Савјета Европе и у току је и мали дипломатски рат око апликације Приштине за чланство. Земље Квинте, наводно, покушавају да тај захтјев "угурају" на дневни ред.

Шефица мисије Србије при СЕ Александра Ђуровић изјавила је да ће се "Србија до краја борити да се захтјев Приштине за пријем у СЕ не уврсти на дневни ред сједнице Комитета министара."

Почетак сједнице планиран је за 14. 30 часова.

Тзв. Косово је захтјев за пријем у Савјет Европе поднијело у мају прошле године и до сада је та апликација била "у фиоци".


Спутњик