Турска очекује 50,59 милијарди евра прихода од туризма :: Semberija INFO ::

 

Турска очекује 50,59 милијарди евра прихода од туризма


Турска ове године очекује 50,59 милијарде евра прихода од туризма, што би помогло турској економији да се полако опорави од посљедица разорног земљореса у фебруару.

"Турска је атрактивна дестинација због пада вриједности турске лире и због инфлације на европским тржиштима, посебно у Великој Британији", сматра шеф одбора за туризам у љетовалишту Мармарис, Али Кирли.

Очекивања су велика, пошто приходи од туризма представљају десет одсто турског БДП-а, а у 2022. години је у сектору смјештаја и услуга везаних за храну радило око 1,7 милиона људи, односно пет одсто свих запослених у Турској, наводи Ројтерс, преноси Тањуг.

Опоравак турског туризма је за сада спор, пошто подаци показују да је након земљотреса број посјета Истанбулу на двије ноћи пао за 31 одсто у односу на исти период 2019. године, наводи агенција ФорвардКиз.

Поред страха од новог земљотреса, туристе спутавају и предсједнички и парламентарни избори који ће у Турској бити одржани 14. маја, тако да стручњаци за туризам очекују значајнији раст посјета тек након тог периода.

Бројке из популарних турских ресорта буде наду, пошто је број туриста у љетовалишту Анталија у марту порастао за 54 одсто у односу на исти период прошле године. Предњаче туристи из Русије, а слиједе Нијемци и Британци.

Турску је у 2022. посјетило 44,56 милиона људи, што представља скок за 80 одсто у односу на претходну годину, али то је је још мање у односу на 2019. годину, када је ту земљу посјетило 45,06 милиона људи.

(Независне)