Помен радницима РТС-а страдалим пре 24 године у НАТО бомбардовању :: Semberija INFO ::

 

Помен радницима РТС-а страдалим пре 24 године у НАТО бомбардовању


Фото - Танјуг
Код споменика „Зашто” у Ташмајданском парку у 02.06 сати одржан је помен радницима РТС-а који су пре 24 године страдали у НАТО бомбардовању зграде те медијске куће.

Погинулим радницима РТС-а пошту су одали чланови породица, руководство и колеге из РТС-а и представници новинарских удружења.

Минутом ћутања одата је пошта убијенима и положени су венци на споменик „Зашто”, преноси РТС.

У име породица страдалих обратио се Мирослав Медић, брат страдалог Синише Медића.

„Пре 24 године у ово исто време, у 2 сата и 6 минута, 23. априла 1999. године, бомбардована је зграда РТС-а. Поново смо се окупили овде испред споменика 'Зашто' да поставимо исто питање на које већ 24 године нисмо добили одговор - питање зашто”, рекао је Медић.

Додао је да су НАТО авиони „без икаквог јасног упозорења, без гриже савести, са безбедне удаљености испалили ракете на зграду РТС-а иако су добро знали да је у њој сваке ноћи било између 150 и 160 људи”.

Нагласио је да је у историји ратовања први пут бомбардована једна медијска кућа и том приликом на свом радном месту убијено 16 радника.

Медић је указао да су међународне новинарске организације и агенције одмах после бомбардовања изјавиле да РТС никако није могао бити легитиман војни циљ и да је у питању класичан ратни злочин, преноси Танјуг.

„И поред свега тога Суд за људска права у Стразбуру се огласио ненадлежним у овом случају. Ово је остао злочин без казне”, истакао је Медић.

Додао је да је породице убијених посебно увредио текст који се појавио ових дана у једном листу у којем се по први пут оправдава бомбардовање зграде РТС-а.

Зграда РТС-а бомбардована је током емитовања вести у 2 сата и 6 минута после поноћи 23. априла 1999. године.

Тада је на својим радним местима погинуло 16 радника РТС-а.


​ПОЛИТИКА