КОМШИЋ И ЏАФЕРОВИЋ НАЉУТИЛИ ХАНА. НЕЋЕ У БРИСЕЛ, ЈЕР СЕ НАДАЈУ ПОМОЋИ АМЕРИКАНАЦА :: Semberija INFO ::

 

КОМШИЋ И ЏАФЕРОВИЋ НАЉУТИЛИ ХАНА. НЕЋЕ У БРИСЕЛ, ЈЕР СЕ НАДАЈУ ПОМОЋИ АМЕРИКАНАЦА


Foto: Predsjedništvo BiH/RAS Srbija
Европски комесар Јоханес Хан с негодовањем је примио писмо у коме Жељко Комшић и Шефик Џаферовић одбијају његов позив на састанак, тврде извори Српскаинфо.

Наиме, Хан је упутио неформални позив за састанак тројици чланова Предсједништва с циљем да помогне око формирања власти БиХ. Међутим, услиједила је експресна, усаглашена одбијеница хрватског и бошњачког члана Предсједништва БиХ, коју Хан очигледно није очекивао на крају актуелног мандата.

Умјесто прихватања разговора, Комшић и Џаферовић су од Хана тражили да својим ауторитетом утиче на српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да прихвати њихов „компромисни“ приједлог. Тај компромис гласи да се нови предсједавајући Савјета министара БиХ обавеже да у року од 30 дана у НАТО пошаље фамозни годишњи национални план АНП, а ако то не уради, АНП би пут Брисела прослиједио предсједавајући Предсједништва БиХ, дакле Комшић. Такав приједлог је од раније непихватљив за Додика, који је најавио да ће се сам одазвати позиву Јоханеса Хана.

Подсјећамо, лидери СНСД Милорад Додик, СДА Бакир Изетбеговић и ХДЗ Драган Човић, у организацији одлазећег шефа Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунара Вигемарка, потписали су 5. августа Принципе за формирање власти на нивоу БиХ, чији је рок важења истекао након мјесец дана.

Може ли покушај ЕУ да разговоре подигне на виши ниво овај пут уродити плодом, нарочито у тренутку када на чело ЕУ долазе нова администрација? Наиме, будућа предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен би свој приједлог комесара и њихових задужења требало да представи 9. или 10. септембра.

Политички аналитичар из Бањалуке Александар Савовић каже да Комшићева и Џаферовићева одбијеница Хану показује да они не желе поново да сједну за сто без АНП и да не намјеравају да попусте.

(српскаинфо.цом)