Дом народа ПСБиХ поново одбио смањење акциза на гориво :: Semberija INFO ::

 

Дом народа ПСБиХ поново одбио смањење акциза на гориво


Фото - Фена
Делегати Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине усвојили су данас двије допуне Закона о основама сигурности саобраћаја на путевима у БиХ, чији је предлагач Представнички дом државног парламента.

Једна од допуна предвиђа да ће се за прекршај када је префарбан или на други начин прекривен натпис на једном од два писма (латиничном, односно ћириличном), починилац казнити новчаном казном у износу од 400 до 1.000 КМ.

Друга измјена тог законског рјешења предвиђа увођење засебне, увећане новчане казне за паркирање на мјесту за инвалидне особе. Предвиђено је да казна износи 200 КМ.

Обје допуне усвојене су у различитом тексту у односу на онај који је усвојио Представнички дом због чега је формирана заједничка комисија која ће усугласити идентичан текст допуна Закона.

Делегати нису данас подржали усаглашене извјештаје о постизању идентичног текста измјенама Закона о акцизама и допуна Закона о порезу на додату вриједност (ПДВ) које је Дому народа доставила Заједничка комисије оба дома на усвајање што значи да нити један од закона ни у усаглашеном тексту Дом није подржао.

Када су у питању измјене Закона о акцизама, који је превиђао укидање акциза на све врсте горива, а малопродајна цијена дизел горива била би нижа за 35 фенинга, исти извјештај Заједничке комисије оба дома претходно је одржао Представнички дом, али без подршке Дома народа идентичном тексту закон не може ступити на снагу.


​Фена / БХРТ