Које су отпорне сорте шљиве :: Semberija INFO ::

 

Које су отпорне сорте шљиве


Шљива је код нас најпознатија и најпопуларнија воћна врста. Али, пошто рано цвјета и осјетљива је на прољећне мразеве, велика пажња мора да се посвети избору терена за њено гајење.

Уколико постоји могућност, треба изабрати оне који су на јужној експозицији, да би освјетљеност засада била што дужа. Смијер редова сјевер-југ такође осигурава бољу освјетљеност. На брежуљцима температура је уједначенија, и мања је могућност појаве мразева.

Припрема и садња шљиве у органском воћарству иста је као и у уобичајеној производњи, осим што је размак садње у реду већи. Прије орања, зависно од анализе земљишта, потребно је додати стајско ђубриво у количини од око 40 тона по хектару. Ево примјера и приједлога сорти шљиве које предлаже др Милица Фотирић Акшић, професор на Пољопривредном факултету у Београду, преноси Агро савјет.

Препоручене сорте шљиве за органску производњу су: катинка, елена, ханита, јојо, топ 2000, топкинг, топхит, стенлеј, чачанска рана, чачанска најбоља, чачанска љепотица, боранка, тимочанка, милорда, крина, ваљевка, златка, нада и старе ракијске сорте – црвена ранка, метлаш, црношљива, моравка, шарица и бјелошљива.

(Независне)