Лавров: Русија је заинтересована да се конфликт у Украјини заврши што је пре :: Semberija INFO ::

 

Лавров: Русија је заинтересована да се конфликт у Украјини заврши што је пре


Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров боравиће од данас до 21. априла у посети земљама Латинске Америке, током које ће обићи Бразил, Венецуелу, Никарагву и Кубу, саопштило је руско Министарство спољних послова .У саопштењу се наводи да ће Лавров имати пријеме код највишег руководства ових држава и преговоре са министрима спољних послова, преносе РИА новости.

Како је наведено у саопштењу, у центру преговора биће питања јачања међународно-правних темеља савременог света, чија је носећа структура Повеља УН.

„Латинска Америка је пријатељски регион, један од центара формирања мултиполарног света, са којим Русија намерава да одржава динамичан дијалог, развија конструктивну сарадњу, неподложна било каквом диктату споља,” закључује се у саопштењу.

Русија је заинтересована да се конфликт у Украјини заврши што је пре могуће, изјавио је Лавров на брифингу након састанка са министром иностраних послова Бразила Мауром Виериом.

„Јасно је да смо заинтересовани да се украјински конфликт заврши што је пре могуће. Ми смо неколико пута детаљно објашњавали разлоге свега онога што се дешава и циљеве. Ми смо детаљно, и не једном, већ објаснили разлоге за оно што се дешава и оне циљеве које имамо у вези с тим“, рекао је.

Додао је да је са бразилским колегом разговарао „о контексту који треба имати на уму да би се такви проблеми решавали не на тренутној основи, већ на основи дугорочних споразума који се пре свега морају ослањати на принцип мултилатерализма, имајући у виду интерес у сфери безбедности свих држава без изузетка“.


ПОЛИТИКА