Грађани се жале на преваре с банковним картицама :: Semberija INFO ::

 

Грађани се жале на преваре с банковним картицама


Министарство унутрашњих послова Унско-санског кантона саопштило је да су у посљедње вријеме запримили више пријава који се односе на преваре са банковним картицама.

Наводе како се оштећени грађани жале да су непозната лица са њихових текућих банковних рачуна обавила онлине трансакције, односно извршила онлине плаћање или клађење. Свему су претходили захтјеви поменутих лица путем друштвених мрежа или апликација које омогућавају контакте позивом, након чега су оштећени давали податке са својих банковних картица.

"С обзиром на то да нити једна банка, као ни друга правна лица од грађана путем телефона или друштвених мрежа не траже податке са њихових картица, упозоравамо грађане на опрез. Преваре се изводе на такав начин да се грађани обавјештавају како су добитници некаквих награда, те се потом од њих траже потребни подаци", наводе у полицији.

Грађанима савјетују да се у таквим случајевима обрате полицији или да превентивно заштите три броја која се налазе са друге стране банковне картице и искључиво служе само за ауторизацију приликом онлине куповине или другог вида трансакција са њихових текућих рачуна, те да на тај начин онемогуће преваранте у њиховим намјерама.

Такођер, савјетује им се да се приликом обављања куповине путем интернета добро информишу о трговцу који врши такву продају. Даље наводе како је у задње вријеме полиција Унско-санског кантона запримила већи број пријава који се односи на електроничку пошту у којој приматељ заприми наводно судски позив.

"Морамо нагласити и упознати грађане Унско-санског кантона да се судски и други службени дописи не шаљу путем електронске поште него писменим путем, како би суд и друге установе имали информацију о запримању позива, тако да је на основу тога могуће закључити да се ради о лажном позиву, односно лажној електронској пошти. Сугеришемо грађанима да, уколико заприме такав вид електронске поште, потребно је да одмах исту обришу и скенирају свој уређај антивирусним софтвером", каже се и полицијском саопштењу.


Независне новине