Васкршње литургије широм БиХ и регије :: Semberija INFO ::

 

Васкршње литургије широм БиХ и регије


Фото - Анадолија
Православни вјерници широм свијета данас обиљежавају највећи вјерски празник Васкрс, који симболизује ускрснуће Исуса Христа.

Тим поводом у црквама у Сарајеву, Београду, Загребу и Подгорици, односно широм регије одржане су васкршње литургије, којима традиционално присуствује велики број вјерника. У Сарајеву је литургија служена у Саборном храму рођења пресвете Богородице.

Хризостом: Нека нам радост нашег Васкрса буде наш најближи комшија, пријатељ и сваки незнанац

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом позвао је у васкршњој поруци да људи међусобно подијеле радост Васкрса, али једнако тако и тугу и жалост са свим жртвама великих трагедија које се дешавају широм свијета.

Митрополит Хризостом је поручио да свима упућује васкршње поздраве, благослов и молитве да Васкрс дочекају и прославе у добром здрављу, срећи и Божијем благослову, у божанској доброти и емпатији за све и свакога, емпатији коју је свима показао Исус Христос.

"Нека нам радост нашег Васкрса буде наш најближи комшија, пријатељ и сваки незнанац. У сваком од њих је Васкрсли Христос Господ", нагласио је митрополит Хризостом.

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је поноћну литургију у Храму Светог Саве у Београду и поручио да Васкрс треба да буде испуњен миром, радошћу и љубављу.

Честитајући Васкрс, патријарх Порфирије је истакао да Васкрс треба да буде испуњен миром, радошћу и љубављу.

"Браћо и сестре, нека је благословен миром, радошћу и љубављу испуњен данашњи дан, нека су благословени сви благодаћу, љубављу, радошћу и свјетлошћу васкрслога Христа, ви и ваши ближњи и ваши сродници, комшије и читав свијет", рекао је патријарх Порфирије на крају поноћне литургије.

Према вјеровању, Исус Христ је васкрсао трећег дана након смрти, те овим празником слави се побједа живота над смрћу. Васкрс се обиљежава три дана, а честита се ријечима "Христос васкрсе - ваистину васкрсе".

Након литургија, вјерници се окупљају у кућама, углавном у породичном окружењу, уз трпезу са традиционалним јелима, као и неизоставном фарбаним јајима.

Иначе, јаје је симбол обнове природе и живота и радости за оне који га поклањају и оне који га примају. Јаја се фарбају на Велики петак, а најчешће се користи црвена боја, која према хришћанском вјеровању, симболизује Исусову крв.


БХРТ / Агенције