Малинарима у Српској није лако: Хладњаче пуне лањске малине :: Semberija INFO ::

 

Малинарима у Српској није лако: Хладњаче пуне лањске малине


Малинари у Српској су и даље у веома тешкој ситуацији јер се велике количине прошлогодишње малине налазе у хладњачама, што ће, према ријечима произвођача, угрозити овогодишњу сезону овог црвеног блага.

Наиме, малинари су се нашли у проблему када након прошлогодишње сезоне нису могли да договоре откупну цијену, јер су откупљивачи нудили много мање него што су они тражили.

Само мали број њих је на крају успио да прода малину и то по цијени од 8,50 КМ по килограму, док остали још чекају новац за малине које су испоручили у хладњаче.

Откупљивачи су већ неколико пута навели да су и они сами у проблему јер не могу да испоруче малину на тржиште, с обзиром на то, како кажу, да нема потражње.

Петко Ранкић, власник хладњаче за складиштење воћа "Агро-др" из Братунца, рекао је за "Независне" да су они једини успјели да произвођачима исплате цијену од 8,5 КМ по килограму.

"Потрудили смо се да испоштујемо произвођаче, конкретно, ми смо узели кредит и позајмицу како бисмо исплатили новац", казао је Ранкић.

Према његовим ријечима, врло је упитно да ли ће се ове године малина и примати у хладњаче, јер су сву капацитети попуњени од прошле године.

"Колико чујем, иста ситуација је и у Србији, јер ми смо погранично подручје с њима и дијелимо исти проблем", нагласио је Ранкић.

Како истиче, велики број произвођача уништава своје засаде из разлога што је сигурно да ће ове године бити нижа цијена, али и зато што се велика количина прошлогодишње малине налази у хладњачи.

Предсједник Управног одбора Удружења малинара Братунца, Сребренице и Милића "Виламет" Иван Стојановић рекао је за "Независне" да ситуација са продајом малине никад није била гора.

"У 50 одсто случајева произвођачи нису добили новац за малине, али проблем је и то што хладњачари нису уопште продали малине даље на тржиште", казао је Стојановић.

Према његовим ријечима, овај проблем ће и те како утицати на овогодишњу производњу овог црвеног блага.

"Произвођачи ће ове године мање улагати, неки чак и одустају од производње уопште", рекао је Стојановић, додајући да су неколико пута тражили помоћ од министарства, те да им је она обећана неколико пута, али, како каже, никад није реализована.

"Имали смо састанак и приједлог да се хладњачарима исплати неки вид помоћи како би они могли да исплате новац произвођачима", рекао је Стојановић, додајући да на овом подручју 50 одсто произвођача живи од производње малине.

"Они нису наплатили ни прошлогодишњу малину, те самим тим немају шта да уложе у ову сезону, а због овог проблема полако губе и вољу за рад", казао је Стојановић.

Како је рекао, уколико се ускоро не ријеши овај проблем, хладњачари сигурно неће моћи да откупе ништа од овогодишње производње.

(Независне)