Европи пријети потпуни „хаос“, стигло упозорење :: Semberija INFO ::

 

Европи пријети потпуни „хаос“, стигло упозорење


Суше и топлотни таласи узрокују велику промјену на европским шумама.

Научници због оскудног снијега на Алпима, високе температуре за ово доба године и распрострањеног недостатка кише брину да би друго љето заредом могло да буде сушно широм Европе.
 
Европске шуме задобијају браон боју током љетњих мјесеци због суша и топлотних таласа, пише „Јуроњуз“.
 
Прошле године је било погођено 37 одсто медитеранских и централноевропских шума, показала је нова студија.
 
Истраживачи Универзитета ЕТХ Цирих и швајцарског Федералног института за истраживање шума, снијега и пејсажа (WСЛ) испитивали су овај феномен током протекле 21 године.
 
Резултати, објављени у журналу „Биогеонауке“, показују да се „љетње браон шуме“ шире Европом.
 
Проблеми све већи
 
Иако је суша играла централну улогу у томе, њене посљедице нису биле непосредне. Чести периоди високих температуре током најмање две године у умјереним зонама такође су имали значајан утицај.
 
Медитеран пати од љетњег потамњивања шума од раних 2000-их, а посљедњих година проблем се проширио на шуме умјереног појаса у централној Европи. Након најтоплијег забиљеженог љета 2022. Европа је искусила најопсежније тамњење до сада, са више од трећине шума погођених у тим регионима.
 
Смањено зеленило знак је смањене виталности и повећаног стреса у шумама. Такође указује на њихово одумирање, наводи „Јуроњуз“.
 
А Европи пријети још једно, екстремно сушно љето. Научници упозоравају да би Европа могла да се суочи са сушама какве су погодиле континент прошлог љета, преноси РТС.
 
У посебном извјештају о суши у Европи у марту, Европска опсерваторија за сушу (ЕДО) упозорила је да су услови при крају зиме били слични оним из истог периода прошле године.
 
Прошлог љета екстремна суша погодила је подручја широм континента, ријеке у њемачкој смањиле су се због сувог времена, жестоки пожари опустошили су дијелове Шпаније, италијански хидроенергетски резервоари су ослабљени, а усјеви у Француској спржени.
 
Послије сиромашне зимске сезоне на Алпима, због које су поједини хотели затварани, а машине за прављење снијега радиле готово без прекида, тијело Европске уније за сушу саопштило је да сада постоји „висок ризик“ од несташице воде овог прољећа.
 
„Прољеће ће бити топлије од просјека“
 
Сушно вријеме није било ограничено само на планине, већ је ове зиме захватило већи дио континента, са знацима суше која се већ шири у областима Француске, Шпаније и сјеверне Италије, наводи Европска опсерваторија за сушу (ЕДО).
 
„Неки дијелови Европе се нису у потпуности опоравили од прошлогодишње суше, а поновни улазак у такве услове или њихов наставак може појачати удар и имати каскадни ефекат“, упозорио је Андреа Торети, виши научник у ЕДО, који је задужен за податке о суши.
 
Комбиновани индикатор суше, који користи Европска опсерваторија за сушу, показао је да су услови за сушу распрострањени чак у земљама за које сушно вријеме уопште није карактеристично као што су Велика Британија, Ирска и Швајцарска.
 
Према прогнозама, прољеће у Европи биће топлије од просјека, што значи да су потребни одговарајући планови за коришћење воде да би се континент носио са годишњим добом са високим ризиком да буде критично за водне ресурсе, наводи се.
 
Снијег на Алпима далеко испод просјека
 
Количина смрзнуте воде у Алпима сада је чак нижа него у ово доба прошле године, саопштили су из ЕДО, што значи „озбиљан“ пад количине воде која ће се слити у оближње ријеке када се снијег отопи.
 
Количина снијега ове године најмања је од 2011. у Италији, а у Швајцарској чак од 1998. и научници су забринути да суша изазвана климатском кризом погађа јаче и брже него што су предвиђали.
 
„Прије само неколико година процијенили смо да би екстремна суша која се понавља, попут оне коју смо видели прошле године, постала уобичајена појава средином вијека по најпесимистичнијим сценаријима“, рекао је Торети, додајући да дјелује да смо се томе већ примакли јер су сушне биле 2018. па 2022, а поново нас то чека и ове године.

(Глас Српске)