Рат цијенама на тржишту аутомобила? :: Semberija INFO ::

 

Рат цијенама на тржишту аутомобила?


Претрпаност аутомобила на тржишту ће подстакнути рат цијенама међу произвођачима јер потражња не успијева да држи корак с понудом, предвиђају аналитичари.

УБС је процијенио да ће глобална производња аутомобила премашити продају за 6 посто ове године, остављајући вишак од пет милиона возила за које ће бити потребно смањење цијена, пише Сеебиз.

Препуна књига наруџбина за већину произвођача аутомобила значи да ће цијене вјероватно остати високе у првој половини године, рекли су аналитичари банке. Након тога, спор привредни раст и виши животни трошкови смањиће могућност потенцијалних купаца да си приуште нове аутомобиле,

Произвођачи аутомобила су већ почели да смањују цијене електричних возила (ЕВ) јер раст цијена енергије и скупа почетна цијена модела значи да она постају све недоступнија.

У јануару је Тесла снизио цијене својих аутомобила до 8000 фунти у Уједињеном Краљевству, стављајући неке од својих јефтинијих модела у равноправан положај с маркама као што су Шкода и Киа.

У међувремену, цијена половних електричних возила је такође пада, с просечном цијеном половног електричног возила падом за 13 посто у прошлој години на 33.060 фунти, према АутоТрадеру.

УБС је рекао да ће се овај тренд сада вјероватно филтрирати до бензинских и дизелских аутомобила како потражња пада.

Аналитичари предвођени Патрицком Хуммелом су истакли: “С обзиром на раст производње, видимо висок ризик од прекомјерне производње и све већег притиска на цијене као посљедицу. Рат цијенама се већ одвија у подручју електричних возила, а очекујемо да ће се проширити и на сегмент мотора с унутрашњим сагоријевањем.”

Произвођачи луксузних аутомобила, који су отпорнији током привредне кризе од својих конкурената на масовном тржишту, биће мање погођени, а произвођачи породичних аутомобила ће вероватно патити, кажу аналитичари.

Прекомејрна производња је дуго била кочница на маргинама аутомобилских фирми. Компаније би поставиле циљеве за производњу, а не за продају, а онда би очекивале од трговаца да преусмјере аутомобиле које су они направили. Вишак залиха је значио пад цијена, што је било добро за потрошаче јер су аутомобили били приступачнији.

(Б92)