УСТАЈЕТЕ ЛИ ТРУДНИЦИ У АУТОБУСУ :: Semberija INFO ::

 

УСТАЈЕТЕ ЛИ ТРУДНИЦИ У АУТОБУСУ


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Када се у аутобусу појави трудница или мајка с малим дјететом, да ли сте спремни да устанете и уступите јој мјесто? Ово, наоко једноставно питање, поставили су студенти бањалучког Медицинског факултета дјеци, тинејџерима и младим људима. Резултати су били шокантни, открива др Владо Ђајић, предсједник Фондације “Дјеца нам се рађала”.
 
– Испоставило се да чак 70 одсто учесника анкете није спремно да то учини. Они су такође открили да никад нису с родитељима разговарали о овој теми – каже др Ђајић.
 
Он је такође рекао да његово љекарско искуство свједочи да старији људи, када своде рачуне о свом животу, у скоро 90 одсто случајева зажале што у младости нису имали више дјеце.
 
– Они кажу: “жао ми је што немам бар још једно дијете”. Нико од њих не каже да му је жао што није имао, на примјер, још једну кућу – рекао је Ђајић на конференцији за медије, на којој је промовисана новооснована фондација “Дјеца нам се рађала”.
 
Оснивачи фондације су упозорили да се Република Српска већ годинама бори с негативним природним прираштајем, због чега је број становника у РС у посљедњој деценији смањен за више од 40.000 људи. Уз то, хиљаде људи се у овом периоду иселило из РС.
 
– Стопа наталитета у Српској је у константном паду још од 2002. године. Како бисмо се борили против ових негативних трендова основана је Фондација “Дјеца нам се рађала”. Наш основни циљ засниваће се на повећању наталитета. Такође, један од циљева је враћање угледа трудници, породиљи, мајци, домаћинству, а њена  финансијска независност и сигурност мора бити међу приоритетима – поручили су оснивачи фондације.
 
Као почетак активности фондације планирана је хуманитарна фудбалска утакмица, која ће се одиграти 12. септембра са почетком у 17 часова на Градском стадиону Бањалука, између ветерана ФК Црвена звезда с једне стране и ветерана ФК Борац и фудбалских ветерана Српске с друге стране, те ревијална утакмица између љекара и новинара Републике Српске.
 
(српскаинфо.цом)