САД престаје дијелити с Русијом податке о нуклеарном наоружању :: Semberija INFO ::

 

САД престаје дијелити с Русијом податке о нуклеарном наоружању


Сједињене Америчке Државе (САД) више неће дијелити нуклеарне информације с Русијом због непридржавања Москве с уговором Нови Старт, који је руски предсједник Владимир Путин повукао прошлог мјесеца, саопштили су амерички дужносници.

Пакт о контроли наоружања између САД-а и Русије, који су потписали тадашњи предсједници Барак Обама и Дмитриј Медведев 2010., ограничава сваку земљу на највише 1.550 распоређених нуклеарних бојевих глава и 700 постављених пројектила и бомбардера. Споразумом су предвиђене инспекције на лицу мјеста ради провјере усклађености.

Дужносници у Бијелој кући, Пентагону и Стате Департменту рекли су да су САД понудиле да наставе пружати те информације Русији, чак и након што је Путин прошлог мјесеца суспендовао судјеловање Русије у споразуму. Ипак, Москва је обавијестила Вашингтон да неће дијелити своје податке.

"Жељели би видјети Русију поново у Новом Старт-у у потпуности, у складу. Вјерујемо да је Нови Старт уговор добар за обје наше земље. Добро је за свијет кад су наше двије земље у потпуности у складу", рекао је гласноговорник Националне сигурности Џон Кирби.

Бијела кућа, која је раније оптужила Русију за вишеструко кршење уговора, рекла је да је руско одбијање поштивања "правно неважеће" и да је одлука о ускраћивању нуклеарних података још једно кршење.


Фена / БХРТ