Алибаба дијели своје пословање на шест компанија :: Semberija INFO ::

 

Алибаба дијели своје пословање на шест компанија


Alibaba Group Holding Ltd (9988.HK) планира да подијели своје пословање на шест главних јединица које покривају е-трговину, медије и облак.

Компанија је саопштила да ће свака од јединица истражити прикупљање средстава или иницијалне јавне понуде.
Акције Алибабе које котирају у САД порасле су за 3,5% у трговању прије звона. Шест јединица ће укључивати Cloud Intelligence Group, Taobao Tmall Commerce Group, Local Services Group, Cainiao Smart Logistics Group, Global Digital Commerce Group i Digital Media and Entertainment Group.

Сваким од њих шест ће управљати сопствени извршни директор и управни одбор. Даниел Зханг ће наставити да буде предсједник и извршни директор Алибаба групе, која ће слиједити модел управљања холдинг компанијом, наводи се у саопштењу компаније. Зханг ће такође служити као извршни директор Цлоуд Интеллигенце Гроуп, као што је раније најављено.

Вијести о реструктурирању стижу дан након што је оснивач Алибабе Џек Ма примијећен у основној школи у Хангџоуу, што је означило његово прво јавно појављивање у Кини послије више од годину дана.

Ма је напустио Кину крајем 2021. управо када су власти покренуле регулаторни удар на технолошки сектор у земљи. Маов боравак у иностранству симболизовао је преокрет у судбини кинеског приватног сектора након што су његова империја и технолошка индустрија били мете регулаторног удара Пекинга, преноси б92.


Независне новине