Лавров: Русија зна зашто се бори у Украјини :: Semberija INFO ::

 

Лавров: Русија зна зашто се бори у Украјини


Русија спроводи специјалну војну операцију ради заштите Руса и оних грађана који говоре руским језиком које Украјина тлачи кршећи све међународне норме, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу руским медијима.

"Ми изводимо нашу специјалну војну операцију управо због оних људи који су угњетавани, кршећи све међународне норме и принципе, кршећи темеље на којима је проглашена независност Украјине", рекао је Лавров.

Он је истакао да "Декларација о независности изричито каже да желе да буду неутрална, ванблоковска држава и да ће то бити".

"Отворено говоре да су Русима и грађанима који говоре на руском у том подручју и уопште националних мањина обезбијеђена сва права и декларативно се говори да желе да живе у миру, добросусједству и слози са свим својим сусједима", поручио је Лавров

Лавров је упозорио да је "све то сада прецртано и предато на комадање неонацистима који су сад на власти у Кијеву".

"И зато знамо за шта се боримо. Знамо да желимо да ослободимо ове људе од сваке пријетње коју садашње украјинске власти могу да створе њиховим животима, њиховим традицијама, њиховим породицама", нагласио је Лавров.

Лавров је додао да "они не бирају историју и географију", па Русија "нема право да те људе остави да их нацисти и расисти раскомадају".

Руски предсједник Владимир Путин је раније, у обраћању Савезној скупштини, саопштио да је СВО покренут да би заштитио људе, осигурао безбједност земље, као и да би елиминисао пријетњу коју представља украјински неонацистички режим, преносе медији.

(Независне)