На листу лијекова уврштени лијекови и храна за обољеле од ријетких болести :: Semberija INFO ::

 

На листу лијекова уврштени лијекови и храна за обољеле од ријетких болести


На Листу лијекова који се издају на рецепт Фонда здравственог осигурања Републике Српске за обољеле од ријетких болести уврштена су четири нова лијека, као и храна за посебне медицинске намјене. Поред ових лијекова, и прошлог мјесеца је уврштено 12 лијекова на листу А1 лијекова који се издају на рецепт, такође, за обољеле од ријетких болести и поједина друга тешка обољења.На овај начин су настављене активности започете након усвајања новог Закона о обавезном здравственом осигурању, а у циљу да осигурана лица и даље несметано остварују своја права.

Што се тиче четири нова лијека, ријеч је о лијековима (фенетерол, ипратропијум бромид, дефлазакорт таблете, перампанел таблете и ацитретин капсуле) који нису регистровани у БиХ, те су уврштени на листу А1 лијекова који се издају на рецепта, а како би се и даље омогућила рефундација трошкова обољелима од ријетких болести који користе ове лијекове. На листу А1 је, такође, уврштен и лијек намијењен пацијентима који су на хемодијализи (калцијев ацетат, магнезијев карбонат), као и лијек баклофен за пацијенте обољеле од церебралне парализе, мултипле склерозе и других обољења нервног система. У питању су, дакле, нерегистровани лијекови које породице обољелих набављају углавном у иностранству и накнадно од Фонда рефундирају трошкове за те лијекове.

Наиме, новим Законом о обавезном здравственом осигурању Републике Српске прецизирано је у којим случајевима се може одобрити рефундација трошкова здравствене заштите и она није предвиђена за лијекове који се не налазе на листи лијекова који се издају на рецепт. Свјесни потребе да су за поједина тешка хронична обољења, попут за обољеле од ријетких болести, потребни и поједини лијекови који нису били обухваћени листом лијекова који се издају на рецепт, Фонд је уврстио на листу поменуте лијекове.

Поред лијекова, на листу А лијекова који се издају на рецепт је за обољеле од ријетких болести, чији је статус потврђен у Центру за ријетке болести, уврштена и храна за посебне медицинске намјене (fantomalt, MCT ulje, L-carnitin Fresenius, Neocate Junior, Milupa GA 2, Glycosade). Измјењена листа лијекова почеће да се примјењује осам дана након објављивања у Службеном гласнику Републике Српске.

Фонд здравственог осигурања ће, као и до сада, бити и даље у контакту са представницима удружења пацијената и струковним удружењима, како би и у наредном периоду по потреби кориговали прописе прилагођавајући их потребама осигураника када је год то могуће.

Иначе, обољелима од појединих ријетких болести у Републици Српској од прошле године доступне су неке од најсавременијих терапија, за које је у овој години у оквиру Програма лијекова планирано 11 милиона КМ. Сви обољели од ријетких болести који су регистровани у Центру за ријетке болести су већ годинама у Српској ослобођени плаћања партиципације, без обзира на дијагнозу и године живота. Дакле, из године у годину Фонд ослушкује потребе ове популације и у континуитету унапређујемо права обољелих од ријетких болести.


Фонд здравственог осигурања Републике Српске