Полицијска управа Бијељина у акцији добровољног даривања крви :: Semberija INFO ::

 

Полицијска управа Бијељина у акцији добровољног даривања крви


Поводом обиљежавања 4. априла - Дана полиције Републике Српске, полицијски службеници Полицијске управе Бијељина ће током данашњег и сутрашњег дана учествовати у традиционалној акцији добровољног даривања крви. Први полицајци су се појавили јутрос у осам часова у Служби за трансфузијску медицину.

 - Данас и сутра полицијски службеници Полицијске управе Бијељина добровољно ће даривати крв онима којима је најпотребнија, показујући на тај начин хумани аспект полицијске професије. Ове године за учешће у овој акцији пријавило се 73 полицајца. Међутим, то није све од припадника Полицијске управе Бијељина. Много наших полицајаца су добровољни даваоци крви годинама уназад гдје, тренутно рекорд Полицијске управе Бијељина држи један колега који је 70 пута даровао крв. Радује нас да се и млади полицајци укључују у ову акцију и настављају ову племениту традицију“, рекла је Александра Марић, портпарол Полицијске управе Бијељина.



Овакве акције имају велики значај за бијељинску Службу за трансфузијску медицину. Према ријечима прим. др Снежане Гегић, начелнице ове Службе, захваљујући доброј организацији посла залихе крви којима располажу су на задовољавајућем нивоу.  

- Поред ове и сличних акција, ја бих похвалила праксу наших полицајаца да током цијеле године редовно долазе да дају крв. То нам је посебно важно јер се на тај начин обезбјеђују сталне, довољне резерве крви за наше пацијенте. Осим што обезбиједимо довољно крви по захтјевима клиничара бијељинске болнице ми помажемо све болнице у Републици Српској, нарочито здравствене установе у њеном источном дијелу. Од узетих количина крви око 60% упутимо ка другим здравственим установама при чему највећу количину крви обезбјеђујемо за Клинички центар у Бањалуци јер се тамо лијече наши најтежи пацијенти у чијем лијечењу су потребне највеће количине крви“, изјавила је др Снежана Гегић.

Када су у питању залихе крви, најтеже се долази до ријетких крвних група (Рх негативне крвне групе) од којих је најрјеђа АБ негативна крвна група.